Naar boven

Wintersport advies

Wintersport

Ga je binnenkort op wintersport en wil je straks goed voorbereid bovenaan de piste staan? SPORT 2000 geeft je de belangrijkste tips om optimaal van je wintersportvakantie te kunnen genieten. Doorgewinterde wintersportliefhebbers kennen de do's en don'ts van de sport, maar als je weinig ervaring hebt met skiën of snowboarden, dan is het absoluut aan te raden je goed in te lezen en je te laten adviseren over de juiste uitrusting. Lees hier hoe je blessures kunt voorkomen en waar je op moet letten bij het aanschaffen van ski's, snowboards en de juiste uitrusting. Zo kun je veilig en zelfverzekerd afdalen van die zonovergoten witte hellingen. Kom voor meer wintersport advies langs in een van onze winkels, waar we je graag verder helpen.

Do's en don'ts
Wintersport is all about having fun, maar zoals het woord al aangeeft: het is een sport! Als je ongetraind op wintersport gaat, riskeer je blessures en overbelasting. Zorg daarom dat je fit de sneeuw in gaat door je conditie op peil te brengen voor vertrek. Het is leuk en leerzaam om alvast te oefenen in de indoor-skihal, maar je kunt je lichaam ook prima voorbereiden op de lichamelijke inspanningen van een wintersportvakantie door bijvoorbeeld te fietsen of hard te lopen. Tip: ook op wintersportvakantie is het belangrijk dat je altijd een warming-up en een cooling-down doet. Zo voorkom je blessures en spierpijn, zodat je de volgende ochtend weer fit en vitaal aan de dag kunt beginnen.

Op wintersport vliegen de dagen voorbij en natuurlijk wil je zo veel mogelijk doen, zien en ervaren. Blijf echter altijd naar je lichaam luisteren; vermoeidheid is een belangrijke oorzaak van ski- en snowboardblessures. Geef je lichaam de tijd om aan de hoogte te wennen en zoek zo nu en dan een zonnig terras op om bij te komen. Omdat je op wintersport veel en intensief beweegt, is het belangrijk dat je goed eet en drinkt. Het wintersport advies van de dokter luidt dan ook: eet veel koolhydraatrijk voedsel en zorg dat je ruim voldoende vocht binnenkrijgt.

Ski's, skistokken en skischoenen
Er zijn veel verschillende soorten ski's en het kan daarom lastig zijn om te bepalen wat voor jou de juiste skikeuze is. Welke ski's het beste bij je passen, is afhankelijk van een aantal factoren, zoals je lengte, je gewicht, je niveau, het gebied waarin je skiet en het type afdalingen dat je maakt. Bij een beginnende skiër die eenvoudige afdalingen maakt op een relatief laag tempo passen andere ski's dan bij een ervaren skiër die veel korte, scherpe bochten maakt en wel eens off-piste skiet. Laat je daarom altijd goed adviseren bij de aanschaf van ski's.

Als je gaat skiën zijn skistokken een belangrijk onderdeel van je uitrusting. Om blessures te voorkomen is het van belang dat je skistokken de juiste lengte hebben. Tip: als je rechtop staat met de skistok in je hand en je boven- en onderarm in een hoek van 80 graden buigt, dan raakt de skistok met de juiste lengte nét de grond.

Goed passende skischoenen zijn erg belangrijk. Zorg ervoor dat je skischoenen niet te ruim zitten; te grote skischoenen belemmeren je tijdens het skiën en kunnen pijn en blessures veroorzaken. Je tenen moeten wel vrij kunnen bewegen, maar het is van belang dat je voet goed gefixeerd is en niet naar voren of naar boven kan bewegen. Draag bij het passen van skischoenen altijd skisokken, bij voorkeur de skisokken die je op de piste draagt. Pas de schoenen altijd aan beide voeten en probeer verschillende modellen, merken en maten. Als de schoen tijdens het passen pijn veroorzaakt aan je schenen, enkels, hielen of tenen, dan is de schoen niet geschikt voor jouw voet! Je dient soepel en pijnloos te kunnen bewegen in de schoenen. Vanzelfsprekend kun je voor het vinden van de juiste ski's, skischoenen en overig wintersport advies altijd langskomen in een SPORT 2000 vestiging bij jou in de buurt.

Snowboards en snowboardschoenen
Snowboards zijn er in allerlei soorten en maten. Ben je van plan om een snowboard te kopen? Win om maximaal te genieten van jouw wintersport advies in over het type board dat bij jou past. Snowboards zijn ruwweg onder te verdelen in drie typen: freeride, freestyle en alpine. Freeride boards zijn allround snowboards die geschikt zijn voor veel verschillende snowboardstijlen. Je kunt met een freeride snowboard ook off-piste boarden, omdat het ontwerp van deze boards het mogelijk maakt op de poedersneeuw te "drijven". Freestyle snowboards lenen zich uitstekend voor jumps, stunts en trucs; ze zijn kort, breed, stabiel en makkelijk wendbaar. Met alpine snowboards kun je spectaculair hoge snelheden bereiken; wil je hard de berg af, dan is dit type snowboard erg geschikt. Alpine boards zijn smal en stijf, waardoor je scherpe bochten kunt maken zonder snelheid te verliezen. Welk type snowboard bij jou past, is afhankelijk van je interesse, stijl en niveau. Maak een weloverwogen snowboardkeuze door professioneel wintersport advies in te winnen voordat je een board aanschaft. Voor beginnende snowboarders is een alpine snowboard minder geschikt dan een freeride of een freestyle board. Bij SPORT 2000 geven we je graag vrijblijvend wintersport advies!

Om optimaal te kunnen boarden is het belangrijk dat je snowboardschoenen goed passen bij je voet én bij je snowboardstijl. Als je snowboardschoenen gaat kopen, kun je kiezen voor softboots of hardboots. Softboots zijn flexibel, comfortabel en geschikt voor nagenoeg iedere snowboardstijl. Hardboots lijken meer op skischoenen en zijn een stuk minder flexibel dan soft boots. Ze zijn dan ook niet geschikt voor freestylers. Hardboots worden voornamelijk gebruikt door alpine- en slalomboarders die hoge snelheden bereiken.

Wintersportkleding
Of je nu gaat skiën of snowboarden, goede kleding is van niet te onderschatten belang voor iedereen die op wintersport gaat. Goede wintersportuitrusting beschermt je lichaam tegen de extreme weersomstandigheden waaraan je wordt blootgesteld. Ons wintersport advies: pak jezelf goed in en draag waterafstotende kleding en handschoenen. Experts raden het drie-lagen-systeem aan, bestaande uit onderkleding, een isolerende tussenlaag en een beschermende bovenlaag. Goede onderkleding is gemaakt van materialen die transpiratievocht snel afvoeren, zodat je huid warm en droog blijft. Daarboven draag je een trui of een soft shell, om de warmte van je lichaam vast te houden. Draag ten slotte altijd een waterafstotende jas en broek, die je beschermen tegen kou, sneeuw, wind en regen. Draag altijd een skibril om je ogen te beschermen tegen de uv-straling van de zon. Maak je outfit af met beschermende handschoenen en een warme muts om comfortabel én in stijl te kunnen genieten van iedere afdaling.

Wintersporten is leuk én sportief, maar de juiste uitrusting is onmisbaar. Wil jij binnenkort op wintersport en advies inwinnen over ski's, snowboards, kleding en accessoires? Voor vragen, wintersport advies en hulp bij de aanschaf van de juiste uitrusting kijk je in ons online aanbod of helpen we je graag verder in een van onze vestigingen!


Bekijk onze wintersportcollectie