Naar boven

Fitness advies

Fitness

Fitness is veelzijdig; de meeste sportscholen beschikken over een flinke verscheidenheid aan zowel kracht- als cardiogeoriënteerde fitnessapparaten. De grotere fitnessclubs bieden daarnaast allerlei groepslessen aan, van body pump tot bikramyoga. Dat is is fijn, want het stelt de sporter in staat veel af te wisselen. Zo train je verschillende spieren én verbeter je je conditie en je flexibiliteit. Maar wat trek je eigenlijk aan naar de sportschool? Met de juiste fitnessuitrusting kun je efficiënt én stijlvol sporten. Wil jij beginnen met fitness en advies over de uitrusting die bij jou past? SPORT 2000 geeft je de belangrijkste tips. Kom voor meer fitness advies langs in een van onze winkels.

Do's en don'ts
Fitnessfanatiekelingen kennen de do's en don'ts van de sport, beschikken over de juiste fitness gear en weten hoe ze blessures moeten voorkomen. Maar als je net begint met fitnessen kan het lastig zijn om de kleding en schoenen te vinden die zich lenen voor de veelzijdigheid aan oefeningen die je in de sportschool kunt doen. Om blessures te voorkomen, is het allereerst van groot belang dat je schoenen draagt die goede dempende eigenschappen hebben en je voldoende ondersteunen bij het maken van draaiende bewegingen. Heb je last van zwakke enkels of knieën? Draag dan uit voorzorg een brace voor extra steun. Zorg er bovendien voor dat je schoenen niet te krap zijn bij de tenen, want tijdens het sporten zetten je voeten een beetje uit door de warmte. Welk type fitnessschoenen je het beste kunt kiezen, is daarnaast afhankelijk van jouw persoonlijke fitnessroutine. Lees daarover hieronder meer, of kom langs in een van de SPORT 2000 winkels voor persoonlijk fitness advies en onze experts vertellen je er graag alles over.

Een andere belangrijke tip om blessures te voorkomen: sla nooit de warming-up en de cooling-down over. Als je direct met koude spieren begint met sporten vergroot je de kans op blessures. Zorg dus dat je spieren goed opgewarmd zijn voordat je begint met trainen. Na het sporten breng je je lichaam langzaam weer tot rust met lichte rek- en strekoefeningen; zo voorkom je spierpijn en blessures. Daarnaast is het erg belangrijk om voldoende te drinken voor, tijdens en na het fitnessen. Tijdens het sporten verliest je lichaam veel vocht. Houd je vochtbalans daarom altijd goed op peil met water of sportdrank. In de sportschool is altijd deskundig personeel aanwezig waar je terecht kunt voor tips over veiligheid en fitness of advies over de juiste manier van trainen. Wil je binnenkort beginnen met fitness en advies over de juiste schoenen en kleding? Hieronder lees je waar je op met letten bij de aanschaf van je fitnessuitrusting.

De juiste fitnessschoenen
Goede fitnessschoenen zitten comfortabel en bieden je voeten, enkels en knieën voldoende steun en stabiliteit. Bij de meeste oefeningen belast je niet alleen je spieren, maar ook je pezen en je gewrichten. Draag daarom geen "gewone" gympen tijdens het fitnessen, maar altijd speciale fitnessschoenen met goede dempende eigenschappen. Welk type fitnessschoen het beste bij je past, hangt af van jouw persoonlijke fitnessroutine en de specifieke activiteiten waaraan je deelneemt. Als je alleen cardio- en krachtoefeningen doet, volstaat eigenlijk iedere fitnessschoen die voldoende demping en stabiliteit biedt. Natuurlijk is het ook van groot belang dat de schoenen lekker zitten en goed aansluiten op je voeten. Ben je vaak op de fiets te vinden of doe je geregeld mee aan de zumba- of aerobicsles? Besteed bij het kopen van fitnessschoenen dan ook aandacht aan andere belangrijke eigenschappen van de schoen.

Tijdens het fietsen of spinnen kun je het beste schoenen met harde zolen dragen, zodat je meer kracht op de fietspedalen kunt zetten. Daarnaast is het belangrijk dat de schoenen goed ventileren, omdat je lichaamstemperatuur tijdens spinninglessen snel stijgt. Voor een optimale aansluiting met je voeten zijn fietsschoenen vaak voorzien van gespen of klittenband. Je kunt bovendien kiezen voor schoenen die zijn uitgerust met een speciaal kliksysteem, waardoor je ze tijdens het fietsen kunt vastklikken aan de pedalen. Zo heb je meer grip op de pedalen.

Groepslessen worden meestal gegeven in een zaal met een harde, houten vloer. Fitnessschoenen met geribbelde zolen bieden extra grip als je beweegt op een harde ondergrond. Tijdens danslessen en andere high impact groepslessen worden bovendien je voeten, enkels en knieën extra belast. Zorg daarom voor schoenen die voldoende dempen en zijwaartse bewegingen goed op kunnen vangen. Twijfel je welke schoenen geschikt zijn voor de lessen die jij volgt? Voor persoonlijk fitness advies en suggesties omtrent de juiste schoenen voor jouw specifieke fitnessactiviteiten kun je altijd langskomen in een van de SPORT 2000 filialen.

De juiste fitnesskleding
Veel mensen vinden het fijn om er leuk en verzorgd uit te zien als ze een bezoek aan de sportschool brengen. Sportkleding dient tegenwoordig niet alleen functioneel te zijn; hippe sportmerken als Björn Borg, Nike en Adidas besteden in toenemende mate aandacht aan mode en trends. Fashionable sporten: het kan! Maar als het om schoenen en kleding gaat, luidt het fitness advies van experts dat je kleding in de eerste plaats comfortabel, ademend en snel drogend moet zijn. Functionele fitnesskleding is gemaakt van materialen die transpiratievocht snel afvoeren en zo de huid droog houden. In de sportschool is het vaak warm, waardoor het belangrijk is dat je kleding goed ventileert. Ook bewegingsvrijheid dient een belangrijk aandachtspunt te zijn bij het kiezen van je fitnessoutfit; elastische materialen die goed aansluiten op je lichaam voorkomen dat je hinder ondervindt van je kleding tijdens het bewegen. Belangrijk fitness advies voor dames is bovendien om altijd een sportbeha te dragen tijdens het sporten. Dat is niet alleen comfortabel, maar zo bescherm je ook je borstweefsel en voorkom je overbelasting van je nek en rug.

Bij SPORT 2000 vind je fitnesskleding van trendy merken die functionele sportkleding combineren met mode. Zo kom je niet alleen stijlvol en sportief voor de dag in de fitnessclub, maar kun je ook optimaal presteren! Voor specifieke vragen over fitness en advies omtrent de juiste uitrusting kun je altijd langskomen in een van de SPORT 2000 filialen. Daar helpen onze experts je graag verder.


Bekijk onze fitness collectie