Naar boven

Voetbal Advies

voetbal

Nederland is een voetballand. Miljoenen Nederlanders genieten iedere zondag van een goede pot voetbal op televisie, maar het is natuurlijk het allerleukst om deze populaire volkssport zélf te beoefenen. Voetbalkenners weten dat de juiste uitrusting van essentieel belang is als je op het veld staat; goede schoenen en kleding beschermen je tegen blessures, verbeteren je prestaties en verhogen je spelgenot. Wil jij binnenkort beginnen met voetballen of is je voetbaluitrusting aan vervanging toe? SPORT 2000 geeft je de belangrijkste do's en don'ts van het voetbal en advies over de juiste schoenen, kleding en accessoires. Voor persoonlijk voetbal advies helpen we je ook graag verder in onze winkel.

Do's en don'ts
Voetbal is een contactsport waarbij je veel en intensief beweegt. Het is een leuke én gezonde sport, maar het is ook een sport van glijden, vallen, opstaan en weer doorgaan. Ervaren voetballers kennen de do's en don'ts van de sport en weten hoe ze zichzelf tegen blessures moeten beschermen, maar voor wie net begint met voetbal kan advies erg waardevol zijn. Laat je informeren en adviseren over de sport, je bewegingsapparaat en de juiste uitrusting, zodat je straks goed voorbereid en zelfverzekerd in je voetbalschoenen staat.

Warming-up en cooling-down
Allereerst is het van belang dat je een goede warming-up uitvoert voordat je begint met voetballen. Als je met koude, stijve spieren het veld op gaat, is de kans op blessures aanzienlijk groter. Een warming-up zorgt niet alleen voor warme, goed doorbloede spieren, maar draagt bovendien bij aan je snelheid, lenigheid en uithoudingsvermogen tijdens de training of wedstrijd. Ook de cooling-down mag nooit worden overgeslagen; tijdens de cooling-down kan je lichaam geleidelijk weer herstellen van de geleverde inspanning. Zo voorkom je vermoeide, gespannen of pijnlijke spieren. Neem voor zowel de warming-up als de cooling-down 15 tot 20 minuten de tijd.

Fair play
Voetbal is een contactsport; veel blessures ontstaan tijdens fysieke duels of door ruw spel. Voorkom ongelukken en doe altijd je sieraden en horloge af. Tijdens contactmomenten kun je jezelf en anderen daar onbedoeld lelijk mee verwonden. Daarnaast is het belangrijk dat voetballers sportiviteit, plezier en respect hoog in het vaandel houden. Speel sportief, houd je aan de regels en neem geen onnodige risico's, want gevaarlijk spel kan blijvende gevolgen hebben.

Voldoende drinken
Als je intensief beweegt, verlies je veel vocht. Daarom geldt ook voor voetbal het advies om voldoende te drinken voor, tijdens en na het sporten. Met water of sportdrank houd je je vochtbalans op peil, waardoor je optimaal presteert en spierkramp voorkomt.

Voetbalschoenen
Tijdens een voetbalwedstrijd leg je aardig wat kilometers af, maak je korte, snelle bewegingen en maken je voeten veel contact met de grond en - als het goed is - met de bal. Het is dan ook van groot belang dat je goede voetbalschoenen draagt, die comfortabel zitten en bovendien voldoende steun, stabiliteit en grip bieden. Welke voetbalschoenen voor jou geschikt zijn, hangt in grote mate af van je voeten en de ondergrond waarop je speelt. Lees hier waar je op moet letten tijdens het kopen van voetbalschoenen. Heb je nog vragen? Kom voor persoonlijk voetbal advies en hulp bij het vinden van de juiste schoenen gerust langs in de winkel.

Pasvorm
Voetbalschoenen moeten een goede pasvorm hebben; welke voetbalschoenen het beste bij jou passen, hangt grotendeels af van de vorm, lengte en breedte van je voeten. De schoen moet de gehele voet goed omsluiten. Controleer bij het passen of de schoenen niet te krap zitten bij je tenen. Tussen je langste teen en de neus van de schoen moet nog een klein beetje ruimte zitten (10 tot 15 millimeter), zodat je voet voldoende ruimte heeft om goed af te wikkelen. Let ook op de breedte van de schoen. Als je te brede schoenen draagt, kan je voet gaan schuiven en dat kan leiden tot blessures als je plotselinge start- en stopbewegingen maakt; te smalle schoenen kunnen pijnlijk knellen en geven onvoldoende stabiliteit. Ook de hoogte van je wreef is bepalend voor de juiste pasvorm. Voetballers met een hoge wreef hebben voetbalschoenen nodig die extra schokdemping bieden.

Ondergrond
Het type ondergrond waarop wordt gevoetbald varieert sterk. Speel je binnen of buiten, op een drassig veld of op een hard veld, op kunstgras of op natuurgras? Dat is mede bepalend voor het type voetbalschoen dat je het beste kunt aanschaffen, omdat de zool en de noppen van een voetbalschoen speciaal zijn ontworpen om grip te bieden op een specifieke ondergrond. Firm Ground (FG) voetbalschoenen hebben korte noppen en bieden optimale grip op middelharde tot harde velden van natuurgras. Voetbalschoenen met een FG zool worden in Nederland veel gebruikt, omdat het Nederlandse klimaat zich uitstekend leent voor natuurgras en voetbalvelden over het algemeen goed worden onderhouden. Speel je op natte, drassige velden? Dan zijn schoenen met een Soft Ground (SG) zool geschikt. SG voetbalschoenen hebben lange metalen noppen, waardoor je meer grip hebt op zachte terreinen. Voornamelijk keepers dragen vaak SG voetbalschoenen, omdat zij op het meest modderige gedeelte van het veld staan. Als je op kunstgras speelt, kies je voor Artificial Ground (AG) schoenen. Gewone voetbalschoenen slijten erg snel als je ze op kunstgras gebruikt. AG schoenen hebben bovendien speciale zolen met veel korte noppen die extra grip en stevigheid bieden op kunstgras. Sommige zolen hebben verwisselbare noppen; zo kun je de noppen aanpassen aan de weersomstandigheden of het veld waarop je speelt. Zaalvoetballers spelen op een vlakke vloer van hout of kunststof. Voor deze ondergrond zijn speciale Indoor (IN) voetbalschoenen geschikt. Deze schoenen hebben een platte, lichtgekleurde zool met patroon, zodat ze wel grip bieden maar geen beschadigingen en strepen op de vloer veroorzaken.

Voor extra steun en grip kun je kiezen voor schoenen die zijn uitgerust met de zogenaamde Traxion (TRX) technologie. Deze technologie is in 1995 ontwikkeld door Adidas en sindsdien erg populair. Traxion voetbalschoenen hebben een noppenzool die speciaal is ontworpen om de snelheid en wendbaarheid van voetballers te vergroten, terwijl de voet minder wordt belast bij draaibewegingen en bij plotseling stoppen of versnellen. Firm Ground, Soft Ground en Turf Ground voetbalschoenen zijn verkrijgbaar in Traxion uitvoering.

Voetbalkleding en accessoires
Niet alleen voetbalschoenen zijn een onderdeel van je voetbaluitrusting; ook je kleding en accessoires dien je met zorg te kiezen. Lees hier de belangrijkste tips, of kom langs in de winkel voor persoonlijk voetbal advies en hulp bij het vinden van de juiste uitrusting.

Kleding
Voetbal is een intensieve sport waarbij je veel transpireert. Daarom geldt voor voetbal het advies om kleding te dragen van synthetische materialen die transpiratievocht snel afvoeren en je lichaam droog en op temperatuur houden. Zo vat je minder snel kou en voorkom je blessures door stramme spieren. Draag voor en na het voetballen een trainingspak over je voetbaltenue heen om warm te blijven. Een belangrijke tip voor voetballende dames: draag altijd een goed passende sportbeha, die je borsten ondersteunt en fixeert. Zo voorkom je pijn in je nek en rug en beschadiging van het borstweefsel.

Scheenbeschermers
Om blessures te voorkomen, is het van groot belang dat voetballers scheenbeschermers dragen. Tijdens wedstrijden is het dragen van scheenbeschermers verplicht. Bescherm je enkels en onderbenen echter ook tijdens trainingen en onofficiële partijtjes! Er zijn verschillende soorten scheenbeschermers verkrijgbaar. De meest eenvoudige scheenbeschermers zijn kappen; dit zijn losse beschermers die je in je kous kunt schuiven. Andere scheenbeschermers zijn voorzien van een enkelsok, zodat ook de enkels beschermd worden. Daarnaast zijn er geavanceerde hitte-vervormbare scheenbeschermers, die bij aanschaf worden verwarmd en op de schenen worden geplaatst. De scheenbeschermers vormen zich tijdens dit proces volledig naar de schenen van de individuele drager, waardoor ze perfect passen en erg comfortabel zijn.

Keepershandschoenen
Goede keepers beschikken over handschoenen die optimale grip bieden, comfortabel zitten en de vingers beschermen. Keepershandschoenen zijn voorzien van een foamlaag, die zorgt voor grip op de bal en bescherming van de handen. Handschoenen die zijn uitgerust met supersoft latex foam geven optimale grip. Bovendien bieden sommige supersoft latex handschoenen extra grip op natte ballen. Handschoenen van granite foam bieden minder grip, maar zijn slijtvaster; deze handschoenen zijn daarom voornamelijk geschikt voor gebruik tijdens trainingen. Zaalvoetballers kiezen voor handschoenen met indoor foam.

Soorten voetballen
Wil je een voetbal aanschaffen? Ook dan heb je veel keuze. Tegenwoordig worden alle voetballen van kunststofmaterialen gemaakt. Niet alle ballen zijn echter even slijtvast, en sommige ballen geven een beter balgevoel dan andere ballen. Dat heeft voornamelijk te maken met het aantal lagen waaruit de bal bestaat; hoe meer lagen, hoe beter. Tip: het FIFA-keurmerk geeft een goede indicatie van de kwaliteit van verschillende voetballen. Als de bal voorzien is van een FIFA-keurmerk, dan voldoet de bal aan bepaalde kwaliteitseisen en mag de bal gebruikt worden voor professionele wedstrijden.Bekijk onze voetbalcollectie