Naar boven

Sportkleding advies

sportkledingFunctionele Sportkleding
Wanneer je een sport beoefent is functionele sportkleding een belangrijk onderdeel. Functionele kleding heeft een comfortabel pasvorm en voert transpiratievocht snel af. Daarnaast moet je kleding geen belemmering vormen, zodat je je vrij kunt bewegen. De meeste functionele sportkleding is gemaakt van sneldrogende, synthetische materialen en wordt gekenmerkt door een goede pasvorm.
Stop functionele sportkleding nooit in de wasdroger, maar hang het aan de lucht te drogen aan aan de waslijn. Door de sneldrogende eigenschappen is je kleding binnen mum van tijd weer klaar voor gebruik. Was je sportkleding ook niet met wasverzachter; dit  tast namelijk de ademende structuur van de stof aan.

Sportbeha
Het is belangrijk om tijdens het sporten een sportbeha te dragen. Borsten hebben tijdens het sporten extra ondersteuning nodig om de stevigheid te behouden. Zorg dat je de goede maat draagt, en dat de top strak genoeg zit voor voldoende ondersteuning. 

Een borst bestaat ondermeer uit klierweefsel, bindweefsel en vetweefsel. De huid en het onderhuidse bindweefsel geven de borsten hun stevigheid. Deze kunnen bij onvoldoende steun gaan uitrekken, waardoor deze op den duur hun elasticiteit kunnen verliezen, de borsten gaan hangen en op de huid kunnen strepen (striae) zichtbaar worden. De borsten worden gedragen door de borstspieren en de rugspieren. Zonder goede ondersteuning zullen ook deze, met name bij de grotere cupmaten, zwaarder worden belast.
Tijdens het sporten bewegen de borsten zich over drie assen, voor-achter, links-rechts en boven-onder. Zonder het gebruik van een goed ondersteunende sportbeha is de uitslag of bounce van de borsten bij een D cup soms wel negen centimeter. Deze bounce geeft niet alleen een onplezierig gevoel, het is ook schadelijk voor de borsten. Een sportbeha vermindert deze bounce tijdens het sporten met 79%. Een goed passende sportbeha geeft tijdens het sporten direct een ondersteunend en comfortabel gevoel, met behoud van bewegingsvrijheid!

Waar moet je op letten bij het kopen van een sportbeha?
-Vermindering van de bounce;
-Brede (vaak gevulde) schouderbandjes;
-Vocht transporterend en ademend materiaal;
-Slijtvast, voor langdurig gebruik;
-Comfortabele fitting;
-Gepolsterde drukpunten;
-Sportief uiterlijk;

Let last but not least ook op de bandjes van je beha voor een comfortabele pasvorm onder je sporttop. Gekruisde bandjes zijn ideaal voor onder een racerback top, want de bandjes zakken niet van je schouders af en onder je sporttop zijn ze onzichtbaar.
Onder een sporttop met rechte banden of een sport T-Shirt, kun je een sportbeha met rechte banden dragen, om ervoor te zorgen dat je de bandjes niet zit zitten. Zorg er voor dat de banden strak genoeg zitten zodat ze niet afzakken, want naast dat het je sportroutine kan belemmeren, geven de bandjes op dat moment ook niet voldoende steun.