Sportkleding advies

Sporten kan op vele manieren, in teamverband, individueel, bij een sportvereninging of bij een sportschool. Populairder dan ooit zijn groepslessen. Het aanbod is eindeloos en het biedt de mogelijkheid om vrijblijvend, maar toch in groepsverband te sporten.

Een voor allen, allen voor één! Groepslessen worden aangeboden door de grotere sportscholen. Naast een fitness beschikken die geregeld ook over een aantal zalen waarin door professionele instructeurs sportlessen worden gegeven. Door deel te nemen aan groepslessen kun je gezellig in groepsverband sporten zonder dat je de verplichtingen en verantwoordelijkheden van een team ervaart. Sporten in groepsverband heeft als groot voordeel dat het een stuk gezelliger dan alleen is en daarnaast kun je elkaar stimuleren nét dat stapje extra te zetten.

Het aanbod van groepslessen is de laatste jaren explosief gestegen. Voor iedere leeftijd, niveau en sportwens is er een passende groepsles te vinden. Of je nu aan je conditie wilt werken, je spierkracht wilt vergroten, van dansen houdt, graag op muziek sport of leniger wilt worden, er is altijd een sportschool bij jou in de buurt met een groepsles die bij jouw sportwensen past.
Sta jij (opnieuw) aan het begin van jouw sportcarrière? Dat is een mooi moment om verschillende groeplessen uit te proberen om erachter te komen wat goed bij jou past. Misschien word je nog wel verrast door de uitkomst! Maar wat is nu eigenlijk het verschil tussen al die verschillende groepslessen? Omdat je misschien door de bomen het bos niet meer ziet, zetten we een aantal populaire groepslessen voor je op een rijtje; Wat doe je bij welke sportles en nog belangrijker: "what to wear?"

Funxtion
Funxtion, ook wel circuit training genoemd, is een interval training waarbij je elke minuut doorschuift naar een volgende oefening. De oefeningen die aan bod komen zijn eindeloos in diversiteit en daarbij ook nog eens uiterst functioneel in het dagelijks leven. Alle spiergroepen komen aan bod en binnen de minuut kun je de oefening op je eigen niveau en snelheid uitvoeren. Een instructeur loopt rond en helpt je indien nodig. Circuit Training is zeer geschikt voor de beginnende sporter omdat je, per minuut, op je eigen tempo en niveau kunt trainen en kennismaakt met verschillende fitness attributen zoals kettlebelts, powerbags, speedladders en bokshandschoenen.

What to wear?
Bij een intensieve en afwisselende workout als Funxtion doe je er goed aan om sportkleding te dragen met een strakke pasvorm, zodat je optimaal kunt bewegen, maar niet gehinderd wordt door loshangende kledingstukken. Sportkleding met zweetafvoerende eigenschappen is natuurlijk een must. Zorg ook voor goede fitnessschoenen die je enkels goed ondersteunen en grip geven op zaalvloeren.

 
buikspieren oefenen
Buikspier Training

De buikspier Training is vaak een korte training van maximaal een halfuur, waarin de verschillende buikspieren aan bod komen. Maar onderschat de duur van de training niet! Een buikspier workout zorgt voor een goede core; een sterk en stabiel bovenlichaam dat belangrijk is voor een goede lichaamshouding en ter voorkoming van rugklachten. 


What to wear?
Tijdens buikspiertraining lig je het grootste gedeelte van de les op een matje op de grond. Draag zweetafvoerende sportkleding, zodat je droog blijft en niet te snel afkoelt. Kies om die reden ook voor een lange broek, maar wel een waar je maximaal in kunt bewegen! Zorg voor een vest of trui voor na afloop van de training.

 

BodyPump
BodyPump is een spierversterkende training met gewichten voor het hele lichaam. Tijdens deze workout worden alle spiergroepen aangepakt met technieken uit de fitness, zoals squats, presses, lifts en curls. Het is een perfecte manier om vet te verbranden en een strakker lichaam te krijgen. Hoewel er voor dergelijke lessen vaak gebruik wordt gemaakt van muziek, heeft de les een statische karakter waarbij over het algemeen geen danspasjes worden gebruikt. 

What to wear?
Bij deze workout waarbij je je armen veel gebruikt, kun je met een sporttop of een fitness T-Shirt zonder mouwen goed zien wat een oefening voor je spieren doet. Zorg voor goede fitnessschoenen die, vanwege het extra gewicht,  je enkels en voeten maximaal ondersteunen. Handschoenen kunnen er eventueel voor zorgen dat je betere grip hebt op de gewichten.

BBB
Bij de BBB lessen staan de spiergroepen Buik, Billen en Benen centraal. De oefeningen op muziek zijn gericht op zowel het uithoudingsvermogen als op het ontwikkelen van kracht. Door de gouden combinatie van cardio- en krachttraining verbrand je veel calorieën, en werk je tegelijkertijd aan het strakker maken van je lichaam. BBB lessen zijn een perfecte workout voor mensen die willen afvallen en aan hun conditie willen werken. 

What to wear?
Bij BBB zal je, vooral tijdens het cardio gedeelte, veel van links naar rechts bewegen door middel van een of meerdere passen. Een nauwsluitende broek die strak om je benen zit, is daarom aan te raden, net als goede fitnessschoenen die voldoende steun geven bij laterale (zijwaartse) bewegingen. Zorg voor een vest of trui met lange mouwen voor bij de cooling down en na afloop van de training, zodat je lichaam geleidelijk aan kan afkoelen.

 
Bootcamp

Wil je fit, sterk, soepel én strak worden en daarbij lekker sporten in de buitenlucht? Dan is Bootcamp echt iets voor jou. Bootcamp trainingen bestaan uit: hardlopen, intervaltraining en fitnessoefeningen in de natuur onder begeleiding van een professionele instructeur. Bij de trainingen wordt gebruik gemaakt van je eigen lichaamsgewicht maar ook van de objecten in de omgeving zoals de bankjes in het park of het mulle zand in de duinen. Bij Bootcamp is de kans groot dat je niet helemaal schoon blijft, en ook bij regen en kou gaan de lessen gewoon door. Kortom, bootcamp is voor bikkels!


What to wear?
Wat je aantrekt bij Bootcamp hangt natuurlijk volledig af van de buitentemperatuur. 's Zomers volstaan een ademende short en T-shirt of top, terwijl je 's winters moet denken aan verschillende lagen. Thermokleding is dun en nauwsluitend en perfect geschikt om tijdens koude dagen onder je sportkleding te dragen. De extra laag werk isolerend en het (vrijwel) naadloze design zorgt ervoor dat je, ook met meerdere lagen kleding, optimaal kunt bewegen. Vergeet ook aan niet om een beanie en handschoenen aan te trekken, om je hoofd en handen warm en comfortabel te houden. Trainingsshirts met een hoge kraag beschermen je hals en nek tegen koude wind en kun je open ritsen op het moment dat je wel wat ventilatie kunt gebruiken. Zorg bij Bootcamp dat je schoenen draagt die geschikt zijn om te hardlopen, maar ook voldoende demping geven bij intensieve krachtoefeningen.

Spinning
Spinning is een effectieve work-out voor iedereen die wil afslanken, aan zijn conditie wil werken of wil trainen voor een fietswedstrijd. In de intensieve, indoor fietslessen komen krachttraining, duurtraining, hersteltraining, intervaltraining of een combinatie daarvan aan bod. Met spinning verbruik je een groot aantal calorieën waardoor je vet op je buik, billen en benen zal verbranden. 

What to wear?
de beste kledingtip bij Spinning is een goede fietsbroek. Kies voor een nauwsluitend model, kort of driekwart. Een lange broek is waarschijnlijk te warm voor deze intensieve indoortraining. Speciale fiets- of spinningbroeken hebben een zeem, waardoor je wat comfortabeler op het zadel zit. Kies daarnaast voor een ademend en zweetafvoerend t-shirt met korte mouwen. Bij de meeste sportscholen kun je gewone fitnessschoenen dragen; door de bandjes op de pedalen kun je zowel tijdens een neerwaartse beweging als een opwaartse beweging kracht zetten. Sommige spinningfietsen zijn voorzien van een klik-systeem. In dat geval heb je schoenen nodig met eenzelfde systeem onderop, zodat je je voeten aan de pedalen vast kunt klikken. Informeer naar de mogelijkheden bij jouw sportschool.

 
Pilates

Pilates is een trainingsmethode waarbij houding, stabiliteit, coördinatie, ademhaling en focus op lichaam en geest het uitgangspunt is. Het is een effectieve workout die spiergroepen versterkt en oprekt voor een evenwichtig en soepel lichaam. Bij pilates gebruik je al je spieren maar je traint vooral je core stabiliteit. Met 'core' bedoelen we de spieren rondom je rug, buik en bekken. Pilates richt zicht minder op verbranding en meer op een beter lichaamsbewustzijn, balans, coördinatie, kracht en lenigheid. 

What to wear?
Comfortabele kleding is natuurlijk een must bij groepslessen waarbij ontspanning en balans centraal staan. Daartegenover staat dat je niet afgeleid wilt worden door afzakkende bandjes of broekbanden of een blote buik of rug. Kies daarom voor soepelvallende kleding met elastieken banden. Daarmee kun je optimaal bewegen, ontspannen en kun je erop rekenen dat je kleding op zijn plaats blijft, wanneer jij je focust op je houding.

 


Yoga

Yoga betekent evenwicht, balans. Het beoefenen van yoga helpt om evenwichtiger in het leven te staan. Yoga herstelt de verbinding tussen lichaam en geest. De yogahoudingen versterken je spieren en maken je lichaam soepeler. Daarnaast vergroten de ademoefeningen je concentratievermogen en zorgen voor de nodige ontspanning. Yoga lessen staan in teken van rust, stilte, concentratie en luisteren naar je lichaam.  Weer weten over Yoga? Lees er alles over op onze pagina Wat is Yoga?

What to wear?
Draag tijdens een yogales kleding van zachte stoffen waarin je je comfortabel voelt en waarmee je makkelijk kunt bewegen. Omdat ademhaling en balans centraal staan bij yoga, is het fijn als je kleding niet te strak zit, en ook wanneer je diep ademhaalt, nog steeds lekker zit. Kies voor kleding met een langere pasvorm, zodat je rug en buik tijdens de oefeningen bedekt blijven of ga voor kleding met elastieken banden. Hoewel de intensiteit van een yogales heel anders is dan sommige andere groepslessen, wordt het dragen van een sport-beha toch aangeraden. 


Functionele sportkleding
Wanneer je groepslessen gaat volgen is functionele sportkleding een belangrijk onderdeel. Functionele kleding heeft een comfortabel pasvorm en voert transpiratievocht snel af. Daarnaast moet je kleding geen belemmering vormen, zodat je je vrij kunt bewegen. De meeste functionele sportkleding is gemaakt van sneldrogende, synthetische materialen en wordt gekenmerkt door een goede pasvorm.

Omdat de meeste groeplessen binnen in de zaal worden gegeven en je tijdens een les met veel mensen in een ruimte staat, is het van belang om je niet te warm aan te kleden. Op die manier kun je je warmte beter kwijt en hou je de training langer vol. Kies bijvoorbeeld voor een korte of driekwart fitnessbroek en een luchtige fitness top of t-shirt. Voor of na de training draag je een comfortabele fitnesstrui of vest, of fitnessjack om ervoor te zorgen dat je spieren op temperatuur blijven.
Onderhoud van je sportkleding

Stop je sportkleding nooit in de wasdroger, maar laat het aan de lucht te drogen, bijvoorbeeld aan aan de waslijn. Door de sneldrogende eigenschappen is je kleding binnen mum van tijd weer klaar voor gebruik. Was je sportkleding ook niet met wasverzachter; dit  tast namelijk de ademende structuur van de stof aan.
Dames doen er goed aan om te allen tijden een goed passende sport-beha te dragen. Je leest alles over het kiezen voor de juiste sportbeha op onze adviespagina sportbeha.

Naar onze fitnesscollectie