Wandelen advies

Als je gaat wandelen is het belangrijk dat je een goede uitrusting hebt. Welke wandelschoenen je kiest is afhankelijk van het soort wandeling dat je maakt. Maak je lange of meerdaagse wandelingen en wandel je over vlakke of onregelmatige ondergronden? Bij een lange wandeling met bagage heb je bijvoorbeeld extra stevigheid nodig. Bij SPORT 2000 vind je alles wat je nodig hebt voor een prettige wandeltocht. Voor persoonlijk advies kun je terecht bij een van onze winkels.

Een goede uitrusting bestaat uit comfortabele kleding zoals een afritsbroek, fleecevest en een regenjas. Stevige wandelschoenen mogen daarbij niet ontbreken. Afhankelijk van een dagelijkse of een meerdaagse wandeling zal je ook een outdoorrugzak nodig hebben. Zodat je een tent kan opzetten en jezelf kan voorzien van eten en drinken.

Wandelschoenen kopen
Kies de juiste maat en type schoen om blessures tijdens het wandelen te voorkomen. Wandelschoenen zorgen voor extra bescherming, stabiliteit, grip en demping van de schokken. De veiligheid op onregelmatige ondergronden is hierdoor beter en je raakt minder snel overbelast. Wandelschoenen zijn in verschillende soorten categorieën verkrijgbaar, afhankelijk van het soort gebruik. Wandelschoenen kunnen lang mee gaan wanneer je ze goed onderhoudt. Zet ze dan ook nooit in de volle zon of bij een verwarming, laat ze drogen door er bijvoorbeeld een krant in te stoppen.

Categorie A
Lichte en soepele wandelschoenen.
Bedoeld voor dagwandelingen over goede paden.
Verkrijgbaar in een lage en een halfhoge variant.
De zool is uiterst soepel.

Categorie B
Ook bekend als de trekking- of bergwandelschoen.
Het loopcomfort van een sportschoen en de stevigheid van de bergschoen.
De zool is stijver dan bij de A-schoen en het bovenwerk is ook steviger.
De hoge schacht geeft steun aan de enkels.
Vooral geschikt voor langere en meerdaagse wandelingen met bagage, zolang er sprake is van een pad.

Categorie C
Bedoeld voor trektochten door ruig terrein.
Het loopcomfort van een sportschoen en de stevigheid van de bergschoen.
Aanzienlijk robuuster uitgevoerd dan de B-schoen.
De zool buigt slechts een beetje, maar is voorgevormd voor een goede afwikkeling.

Categorie D
Zware bergschoenen met een stijve zool.
Het loopcomfort van een sportschoen en de stevigheid van de bergschoen.
Vooral gebruikt door bergbeklimmers.

Wandelkleding kopen
Afhankelijk van het seizoen waarin je gaat wandelen selecteer je de wandelkleding. Draag geen katoenen shirts want deze nemen teveel vocht op. Draag meerdere lagen kleding over elkaar zodat je bij elke situatie gunstig gekleed bent. Dit wordt ook wel het 3-lagen systeem genoemd. Bij nat of koud weer zijn winddichte en waterdichte sportjacks ideaal. Ze zijn daarnaast vaak ademend waardoor zweet goed wordt afgevoerd en je niet oververhit of onderkoeld raakt. Een fleece-trui werkt isolerend en houdt het lichaam op de juiste temperatuur. Naast het feit dat de kleding comfortabel is, biedt het de wandelaar ook bescherming tegen diverse factoren zoals het weer.

Wandelsokken kopen
Om blessures of blaren te voorkomen zijn goede wandelsokken van belang. Wandelsokken nemen vocht op en zorgen ervoor dat de huid droog blijft. Daarnaast zorgen ze ook voor schokdemping.
Lees hier meer over het kopen van de juiste wandelsokken.

Naar de wandelcollectie