Adviespagina Voetbal Speelvelden

Verschillende Speelvelden
Het type ondergrond waarop wordt gevoetbald varieert sterk. Speel je binnen of buiten, op een drassig veld of op een hard veld, op kunstgras of op natuurgras? Dat is mede bepalend voor het type voetbalschoen dat je het beste kunt aanschaffen. Omdat de zool en de noppen van voetbalschoenen speciaal zijn ontworpen om grip te bieden op een specifieke ondergrond, is het belangrijk om te weten waar je gaat voetballen voordat je voetbalschoenen aanschaft.

Firm Ground (FG)
Firm Ground (FG) voetbalschoenen hebben korte noppen en bieden optimale grip op middelharde tot harde velden van natuurgras. Voetbalschoenen met een FG zool worden in Nederland veel gebruikt, omdat het Nederlandse klimaat zich uitstekend leent voor natuurgras en de voetbalvelden over het algemeen goed worden onderhouden. Bekijk onze FG Voetbalschoenen.

Soft Ground (SG)
Speel je op natte, drassige velden? Dan zijn schoenen met een Soft Ground (SG) zool geschikt. SG voetbalschoenen hebben lange metalen noppen, waardoor je meer grip hebt op zachte terreinen. Voornamelijk keepers dragen vaak SG voetbalschoenen, omdat zij op het meest modderige gedeelte van het veld staan.

Turf Ground (TF)

Voor de 1/2 generatie kunstgrasvelden, die lijken op de oude, laagpolige hockeyvelden, kun je het best met de traditionele turfschoen spelen voor het maximale comfort en de beste grip. Het kan goed zijn dat je kunstgrasschoenen sneller slijten dan andere voetbalschoenen. Dit komt doordat de kunststoffen van het veld en de schoenzolen over elkaar heen wrijven en de hogere weerstand zijn weerslag heeft op de zolen van je voetbaschoenen. 

Turfvoetbalschoenen
 
Artificial Ground (AG)

Als je op kunstgras van de 3/4 generatie speelt, kies je voor Artificial Ground (AG) schoenen. Gewone voetbalschoenen slijten erg snel als je ze op kunstgras gebruikt. AG schoenen hebben bovendien speciale zolen met veel korte noppen die extra grip en stevigheid bieden op kunstgras. Sommige zolen hebben verwisselbare noppen; zo kun je de noppen aanpassen aan de weersomstandigheden of het veld waarop je speelt. AG Voetbalschoenen hebben vaak meer noppen die lager zijn en zodoende een betere drukverdeling geven. De noppen zijn gedeeltelijk hol, wat zorgt voor een betere warmteafvoer door de hoge temperatuur die kunstgras aantrekt en wrijving.

AG Voetbalschoenen
 

Indoor (IN)
Zaalvoetballers spelen op een vlakke vloer van hout of kunststof. Voor deze ondergrond zijn speciale Indoor (IN) voetbalschoenen geschikt. Deze schoenen hebben een platte, lichtgekleurde zool met patroon, zodat ze wel grip bieden maar geen beschadigingen en strepen op de vloer veroorzaken. Bekijk onze zaalvoetbalschoenen. /nl/voetbal/zaalvoetbalschoenen/

Traxtion (TRX)
Voor extra steun en grip kun je kiezen voor schoenen die zijn uitgerust met de zogenaamde Traxion (TRX) technologie. Deze technologie is in 1995 ontwikkeld door Adidas en sindsdien erg populair. Traxion voetbalschoenen hebben een noppenzool die speciaal is ontworpen om de snelheid en wendbaarheid van voetballers te vergroten, terwijl de voet minder wordt belast bij draaibewegingen en bij plotseling stoppen of versnellen. Firm Ground, Soft Ground en Turf Ground voetbalschoenen zijn verkrijgbaar in Traxion uitvoering.r.

Alle voetbalschoenen