Adviespagina Voetbalschoenen
Er zijn veel verschillende soorten voetbalschoenen. Maar welk paar moet jij nu hebben? Waar moet je zoal op letten bij het kopen? En wat is het verschil tussen goedkope en dure voetbalschoenen? Bekijk ons advies over voetbalschoenen of laat je persoonlijk adviseren door onze sportspecialisten in de winkel.
Tijdens een voetbalwedstrijd leg je aardig wat kilometers af, maak je korte, snelle bewegingen en maken je voeten veel contact met de grond en natuurlijk met de bal. Het is dan ook van groot belang dat je goede voetbalschoenen draagt, die comfortabel zitten en bovendien voldoende steun, stabiliteit en grip bieden.
Welke voetbalschoenen voor jou geschikt zijn, hangt in grote mate af van je voeten en de ondergrond waarop je speelt. Daarnaast is de spelfrequentie belangrijk en of je veel traint of ook wedstrijden speelt. Ook je niveau is van belang en tot slot kan ook je lichaamsgewicht van invloed zijn bij de keuze van een paar nieuwe voetbalschoenen. Heb je hier vragen over? Kom voor persoonlijk voetbal advies en hulp bij het vinden van de juiste voetbalschoenen gerust langs in de winkel.
Voetbalschoenen moeten een goede pasvorm hebben; welke voetbalschoenen het beste bij jou passen, hangt grotendeels af van de vorm, lengte en breedte van je voeten. De schoen moet de gehele voet goed omsluiten. Controleer bij het passen of de schoenen niet te krap zitten bij je tenen. Tussen je langste teen en de neus van de schoen moet nog een klein beetje ruimte zitten (10 tot 15 millimeter), zodat je voet voldoende ruimte heeft om goed af te wikkelen.
Let ook op de breedte van de schoen. Als je te brede schoenen draagt, kan je voet gaan schuiven en dat kan leiden tot blessures als je plotselinge start- en stopbewegingen maakt; te smalle schoenen kunnen pijnlijk knellen en geven onvoldoende stabiliteit. Ook de hoogte van je wreef is bepalend voor de juiste pasvorm. Voetballers met een hoge wreef hebben voetbalschoenen nodig die extra schokdemping bieden.
Wat erg belangrijk is bij het kopen van voetbalschoenen is de ondergrond waar je op gaat spelen. Iemand die op echt gras speelt, heeft andere voetbalschoenen nodig dan iemand die op kunstgras speelt of voetbalt in de zaal. Klik hieronder en lees meer over verschillende voetbal ondergronden.
Schoenen zijn gemaakt van kunststof, leer of een combinatie van beiden. Het grootste deel van het aanbod voetbalschoenen bestaat uit kunststof. Dit is echter een algemene verzamelnaam; in de categorie kunststof zijn grote verschillen te onderscheiden. Deze verschillen zijn voor een groot deel terug te zien in de prijs van de voetbalschoen. Kunststof voetbalschoenen kunnen variëren van 70 tot wel 300 Euro.
Kunststof voetbalschoenen in de lage prijsklasse worden ook wel getypeerd als kunstleer of syntetisch leer (al heeft het dus niks met leer te maken). Vaak is dit materiaal dik, stug en niet vormvast. Naarmate je prijsklasses omhoog gaat, verandert het materiaal in microfibre. De eigenschappen hiervan zijn vergelijkbaar met een gemiddeld betere leerkwaliteit.
Het materiaal is vormvaster, lichter en dunner, wat zorgt voor meer draagcomfort. De topmodellen zijn door de fabrikant voorzien van KNIT, of een andere, gebreide kunstof samenstelling. Dit materiaal is nog dunner, lichter en heeft een groter ademend vermogen en het zorgt ook voor draagcomfort en stevigheid. Het grooste voordeel van kunststof materialen ten opzichte van leer, is dat het weinig tot geen onderhoud nodig heeft.
Bij leren voetbalschoenen geldt eigenlijk hetzelfde. De goedkoopste leerkwaliteit , ook wel Full Grain leer genoemd, is ten opzichte van andere leerkwaliteiten iets dikker en stugger. In de prijsklasse daarboven wordt voornamelijk gebruik gemaakt van runderleer. De meest comfortabele leerkwaliteiten, die worden gebruikt in de topmodellen, zijn kalfsleer en kangoeroeleer. Bij leren voetbalschoenen moet je er wel rekening mee houden dat deze meer op maat gekocht moet worden dan een kunststof voetbalschoen. Het leer vormt namelijk meer naar je voet en loopt door het natuurlijke materiaal nog een beetje uit. Ook is het belangrijk dat je leren voetbalschoenen goed onderhoudt, zodat het materiaal zacht en soepel blijft.
Voetbalschoenen met een sok
Voetbalschoenen met een sok is iets wat je de laatste tijd veel ziet. Naast een eigentijdse uitstraling en stoere voetballerslook, hebben voetbalschoenen met een sok ook wel degelijk een functie; De sok zorgt namelijk voor bescherming van het enkelgewricht. Omdat de sok vrij dun is, is er geen sprake van extra steun. De oorspronkelijke gedachte achter deze ontwikkeling is dat een sok die over het enkelgewicht zit, een betere sturing geeft naar je hersenen en op die manier beter kan anticiperen op je beweging Wellicht gaat dit argument voor veel spelers net te ver, maar alle kleine beetjes helpen! Bovendien heb je met de sokachtige pasvorm geen last van korrels in je schoen (wanneer je speelt op kunstgras) of zand of andere ongemakken.
Kwaliteit
De kwaliteit van voetbalschoenen is van belang bij het kiezen van je nieuwe paar kicks. Iemand die op hoger niveau voetbalt zal een duidelijk verschil merken tussen goedkopere Nike of adidas voetbalschoenen en die uit een duurdere prijsklasse. Ook je lichaamsgewicht en de spelpositie zijn van invloed voor je keuze. Vergelijk de volgende eigenschappen van voetbalschoenen om de juiste keuze te kunnen maken.
-het leer
-de pasvorm, en dus het comfort
-de zool en de noppen
-de veters
-het gewicht
De positie waarop je speelt is ook van invloed op het soort voetbalschoenen dat je het best kan dragen. Een aanvaller heeft veel profijt bij lichtgewicht schoenen. Snelheid en dynamiteit zijn van essentieel belang voor een aanvaller. Een verdedigend ingestelde speler heeft daarnaast weer meer baat bij voetbalschoenen met veel stabiliteit en grip. Kom voor een advies op maat gerust langs bij een van de SPORT 2000 winkels!
Shop Voetbalschoenen