Welke voetbalschoen is het beste voor jou?


Tijdens een voetbalwedstrijd en/of training leg je aardig wat kilometers af. Je zet af, je maakt korte en snelle bewegingen. Het is dan ook belangrijk dat je voetbalschoenen draagt die voldoende steun, stabiliteit en grip bieden. Welke voetbalschoenen voor jou het beste zijn hangt van verschillende factoren af. Train en speel je veel wedstrijden? Op welke ondergrond speel je vaak? Welke positie bekleed je op het veld? Daarnaast zijn er veel verschillende soorten voetbalschoenen. Je vraagt je vast af “welke voetbalschoenen zijn dan het beste voor mij?” Waar moet ik zoal op letten bij het kopen? En wat is het verschil tussen goedkope en dure voetbalschoenen, de verschillende materialen en zolen?

We hebben een aantal handige tips op een rijtje gezet om beter je keuze te kunnen maken welke voetbalschoenen het beste bij jou passen:

1.       Welke materialen voetbalschoenen zijn er?
2.       Bepaal jouw ideale zool, de verschillende ondergronden.
3.       Kies een schoen die bij jou past, de juiste pasvorm & passend bij jouw positie op ’t veld.


Bekijk ons advies over voetbalschoenen of laat je persoonlijk adviseren door onze experts in de winkel.

Vind een winkel
 
 
Leren voetbalschoenen

Voetbalschoenen gemaakt van leer zijn één van de populairste schoenen, omdat de schoen door het flexibele leer zich helemaal naar jouw voet vormt. Je krijgt daardoor een perfecte pasvorm, wat goed is voor jouw balgevoel, omdat het leer met jouw voet meebeweegt. Een leren schoen ‘ademt’. Naast dat dat een comfortabel gevoel geeft door de soepelheid en elasticiteit, krijg je minder last van zweetvoeten! Het vocht hoopt zich namelijk niet op in de schoen. Dus een stuk minder last van natte voeten en stinkvoeten.

Je hebt verschillende leersoorten welke ook de prijscategorie bepalen. Een standaard leren schoen is gemaakt van runderenleer en de duurdere leren komen van kangoeroeleer. Kangoeroeleer is nog flexibeler en zachter dan runderenleer waardoor het zich nog beter vormt. Ook hebben ze een langere levensduur. Maar welke leersoort ook, je koop altijd een schoen van kwaliteit. Kortom, kies je voor een voetbalschoen van leer, dan kies je voor kwaliteit en een lange levensduur (mits je ze wel goed verzorgt).

Let op: koop een leren schoen altijd op maat, want hij loopt iets uit. Lederen voetbalschoenen hebben ook veel onderhoud nodig!

Bekijk leren voetbalschoenen
 
 
Kunststof/ synthetische voetbalschoenen

Synthetische oftewel voetbalschoenen gemaakt van kunststof worden op het moment het meest verkocht in Nederland. Ze zijn goedkoper dan andere materialen, zijn verkrijgbaar in de meest gave prints en kleuren, maar vooral zijn deze type schoenen heel licht aan de voet, wat je als voetballer zeer wendbaar en waardoor je snelheid kunt maken. Ze zijn geschikt voor alle weersomstandigheden en hebben weinig onderhoud nodig, dus ook voor de recreatieve sporters (die niet elke dag voetballen) een goede optie. 1 van de nadelen is wel dat de schoenen vaak stug aanvoelen, de schoen niet ademt en ze geen lange levensduur hebben zoals leren schoenen. Heb je een kind nog hard in groei? Dan zijn deze schoenen zeker een optie.

Bekijk synthetische voetbalschoenen
 


Kunstlederen voetbalschoenen

Kunstlederen, ook wel synthetisch lederen, voetbalschoenen zijn een middenweg tussen de hierboven benoemde materialen. Deze voetbalschoenen zijn gemaakt van een betere kwaliteit kunststof en zien eruit als leer. In tegendeel tot leren schoenen, nemen deze schoenen geen vocht op. Ook zijn deze schoenen vaak lichter, hebben geen tot weinig onderhoud nodig en de duurdere modellen zijn vaak net zo soepel als schoenen van echt leer! De enige eigenschappen van leer die deze schoenen niet hebben overgenomen, ze ‘ademen’ niet en vormen niet naar jouw voet.

 Geweven voetbalschoenen

Een van de nieuwste soort voetbalschoenen is een “sokje” die vastzit aan de schoen en jouw enkel bedekt. Voetbalschoenen met zo’n sokje noem je geweven voetbalschoenen. Naast dat het een stoere voetballerslook geeft zorgt het sokje voor een soort tweede huid, met als doel dat je enkels meer stabiliteit ervaren. Hierdoor zul je minder snel blessures aan je enkel oplopen. Sommige voetballers ervaren door de geweven schoen meer balgevoel, omdat de schoen als een strak verlengstuk voelt. Een ander groot voordeel van het strakke sokje: er komen geen vuil of kunstgraskorrels meer in je voetbalschoenen tijdens het voetballen! En als je dan een nadeel moet noemen, het kan wat wennen zijn in het begin om ze te dragen en het sokje wordt sneller vuil, neemt zweet op dus kan gaan stinken.

Bekijk geweven voetbalschoenen
 

Bepaal jouw ideale zool

Wat erg belangrijk is om rekening mee te houden bij het kopen van voetbalschoenen is de ondergrond waarop je speelt. Je hebt namelijk andere voetbalschoenen nodig als je op kunstgras speelt, dan wanneer je op gras speelt.

Op basis van de ondergrond waar jij  op zal gaan voetballen dit seizoen, bepaal je de zool van jouw voetbalschoenen. Wanneer je naar voetbalschoenen op zoek bent zie je vaak bij de naam ook codes staan. FG (Firm Ground = natuurgras), SG (Soft Ground = natte, drassige grond) AG (Artificial Ground = Kunstgras) en TF (Turf Ground = laagpolig kunstgras). Deze codes hebben allemaal te maken met de ondergrond van het speelveld en zijn van invloed op de zool van jouw voetbalschoenen.

Lees alles over verschillende ondergronden
 
Pasvorm

Voetbalschoenen moeten ten eerste een goede pasvorm hebben, hierdoor heb je meer comfort, beter balgevoel, kun je jouw prestaties verbeteren, maar voorkom je ook blessures! Welke voetbalschoenen het beste bij jou passen, hangt grotendeels af van de vorm, lengte en breedte van je voeten. Maar ook of je een hoge wreef hebt of last hebt van een eksteroog.  Kortom de vorm van je voet en daarvoor een schoen vinden die jouw voet volledig omsluit is erg belangrijk. n gemaakt. Zie bijvoorbeeld de knop hieronder.

Tips bij het passen

-Controleer bij het passen of de schoenen niet te krap zitten bij je tenen. Tussen je langste teen en de neus van de schoen moet nog een klein beetje ruimte zitten (10 tot 15 millimeter), zodat je voet voldoende ruimte heeft om goed af te wikkelen.

-Let ook op de breedte van de schoen. Als je te brede schoenen draagt, kan je voet gaan schuiven en dat kan leiden tot blessures als je plotselinge start- en stopbewegingen maakt. Te smalle schoenen kunnen pijnlijk knellen en geven onvoldoende stabiliteit.

-Ook de hoogte van je wreef is bepalend voor de juiste pasvorm. Voetballers met een hoge wreef hebben voetbalschoenen nodig die extra schokdemping bieden.

-Pas je schoen altijd met een sok zodat je de juiste maat heb

Positie

de positie die jij speelt ook van invloed op het soort voetbalschoenen dat je het best kan dragen. Een aanvaller heeft veel profijt bij lichtgewicht schoenen. Snelheid en wendbaarheid zijn van essentieel belang voor een aanvaller. Een verdedigend ingestelde speler heeft daarnaast weer meer baat bij voetbalschoenen met veel stabiliteit en grip. Zo zijn er de laatste jaren veel innovaties daarin geweest, waar schoenen voor een aanvaller een dunnere skin hebben en de noppen zo geplaatst zijn dat je snel kunt keren en ultiem balgevoel hebt. Terwijl schoenen meer geschikt voor keepers en verdedigers juist griprandjes op de skin hebben en een verzwaarde voorzool om grotere schotkracht te genereren.

Bekijk voetbalschoenen