Schijf van Vijf

Schijf van vijf

De schijf van vijf, of de voedsel piramide, betreft een overzicht van voedingsmiddelen die volgens actuele wetenschappelijke inzichten gezond zijn en daarmee goed voor je lichaam.

Wanneer je eetpatroon gebaseerd is op de voedselpiramide, krijg je per dag voldoende van de juiste voedingsstoffen binnen. In elke laag van de piramide vind je gezonde ingrediënten die bijdragen aan een gezonde leefstijl. Aan de hand van het advies van het Voedingscentrum hanteren we de volgende vijf voedselgroepen om lekker en gezond te eten:


1. Veel Vegetables!
Eet minimaal 250 gram verse groente en 2 stuks vers fruit. Groente en fruit zijn een bron van vitamines en vezels die zorgen voor een gezonde spijsvertering. Ook zorgen ze voor een verminderde kans op hart- en vaatziekten en suikerziekte.
Heb je moeite met deze hoeveelheden groente en fruit? Verwerk het dan eens op een andere manier, zoals in plakjes op brood, in stukjes door de yoghurt of gepureerd in een smoothie.

2. Genoeg Graanproducten! 
Volkoren graanproducten zoals brood, pasta, crackers, rijst, bulgur maar ook muesli en havermout zorgen voor energie en veel andere voedingstoffen, zoals vezels, eiwitten,vitamines en ijzer.
Ook aardappels zijn, hoewel ze geen graag bevatten, een goede aanvulling. Gecombineerd met groente en fruit zijn de mogelijkheden eindeloos bij graanproducten en zijn ze zowel tijdens het ontbijt, lunch of het avondeten eenvoudig te verwerken.

3. Eiwitten!
Producten met veel eiwitten zijn vlees, vis, peulvruchten en ei. Door vis te eten verlaag je het risico op hart- en vaatziekten. In vlees en ei zit ijzer en vitamine B12 en peulvruchten, zoals linzen, kikkererwten en bruine bonen, verlagen je cholesterol.
Omdat elk van deze producten hun eigen specifieke eigenschappen hebben is het, voor een optimale en gezonde leefstijl, raadzaam is om ze lekker veel af te wisselen. Daarbij zorg je niet alleen goed voor je lichaam, maar ook voor het milieu; in plaats van vlees kun je een paar dagen per week, voor één van de andere opties kiezen. Het milieu wordt daardoor minder belast en het zorgt voor veel variatie in je maaltijden.

4. Vriendelijke Vetten!
Vetten? Jazeker! Bij een gezond eetpatroon horen ook vetten. Vet is een bouwstof en een brandstof voor het lichaam en zorgt voor de nodige vitamines. Het is wel belangrijk dat je weet met welke vetten je te maken hebt. Vet bestaat uit verzadigde en onverzadigde vetten. Wanneer je meer producten met onverzadigde vetten gebruikt en producten met verzadigde vetten tot een minimum beperkt, verlaag je de kans op hart en vaatziekten. Onverzadigde vetten zitten onder andere in margarine of halvarine voor op brood, vloeibare margarine  en bak-en-braad en in plantaardige oliën, zoals olijfolie en zonnebloemolie.

5. Dorstlessers!
Last but not least: vocht. Je lichaam bestaat voor 60% uit water. Door te zweten of te plassen, verlies je veel vocht. Voor een gezond lichaam is het belangrijk dat dat vocht snel weer wordt aangevuld. Gezonde dorstlessers zijn water, thee en koffie. Gelukkig zijn deze dorstlessers er in allerlei soorten en maten! Thee is onder te verdelen in zwarte, groene en kruidenthee. Natuurlijk kan je zelf ook van verse kruiden thee trekken, zoals bijvoorbeeld verse muntthee. Aan gewoon (calorie-loos!) kraanwater voeg je eenvoudig allerlei verschillende smaakjes toe door middel van fruit en groente. Denk aan citroen, komkommer, kruiden, bosbessen of sinaasappel. 

Missers?
Mis je nog producten die niet in één van de vijf voedselgroepen voorkomen? De kans is groot dat ze wel heel lekker, maar niet zo gezond zijn. Koek, snoep, chips, sauzen, witbrood of broodbeleg komen niet voor in de schijf van vijf, maar staan ongetwijfeld echt wel eens op tafel. Het Voedingscentrum hanteert voor deze producten de volgende vuistregel: 'Niet te veel en niet te vaak'. 

Het geeft aan dat een keertje iets eten met teveel zout of suiker, verzadigd vet of weinig vezels een gezonde levensstijl niet in de weg hoeft te staan, zolang je het met mate doet en je bewust bent van de voedingswaarden. Laat je hierdoor nu niet meteen door ontmoedigen. Door elke stap in de goede richting ben je weer iets dichter bij een gezonde leefstijl. 
Ben je naast een gezonde leefstijl ook klaar voor een sportieve leefstijl? Bekijk dan onze tips voor de juiste voeding bij duursport of de juiste voeding bij krachttraining.