Beginnen met hardlopen

Eindelijk besloten om te gaan hardlopen maar geen idee waar je moet beginnen? Meedoen aan een leuk running event maar onzeker over je hardloopprestaties? Geen nood! Je hebt de eerste stap al gezet en de sportspecialisten van SPORT 2000 helpen je graag bij de volgende stap. Tenslotte is dat precies wat je moet doen bij hardlopen: de ene stap na de andere.
Bekijk hier onze uitgebreide tips en adviezen voor het beginnen met hardlopen en voorkom een valse start!
Rustig aan beginnen is de beste tip die we je kunnen geven. Daarom vertellen we je alles over beginnen met hardlopen, zónder te hard van stapel te lopen. Begin, voordat je gaat hardlopen, eens met wandelen. Wanneer je 3 tot 4 keer per week, gedurende een halfuur, wandelt op een stevig tempo, kunnen je spieren vast wennen aan je nieuwe hobby. Net als jijzelf. Het is een goede manier om uit te proberen of dit sportschema in je planning past en bovendien kun je alvast wat leuke en geschikte plekken bij jou in de buurt spotten, zoals bos, strand, duinen of een stadpark.
Klaar voor het echte werk? Maak dan gebruik van een hardloopschema. Aan de hand daarvan kun je geleidelijk aan je doel halen, zonder je lichaam te veel te belasten. Neem tenslotte tussen de trainingen voldoende rust om je lichaam te laten herstellen en op te laden voor de volgende ronde.
Tip 2: Voorkom Blessures
Blessures zijn pijnlijk en vragen de nodige rust van je lichaam, waardoor je langere tijd niet kunt sporten. Onze tip: voorkomen is beter dan genezen! Met onze adviezen verklein je de kans op blessures en kun je zonder problemen blijven hardlopen.
Begin voordat je gaat hardlopen met een Warming Up. Op deze manier kun je alvast je beenspieren oprekken, zodat ze klaar gestoomd worden voor de inspanning die ze tijdens het hardlopen moeten leveren. Als je klaar bent met hardlopen, doe je een Cooling Down. Zo koelen je spieren geleidelijk aan weer af en voorkom je spierpijn.
Daarnaast is belangrijk dat je goed luistert naar de signalen die je lichaam afgeeft. Pijn in je voeten of steken in je zij zijn duidelijke signalen dat je het iets rustiger aan moet doen doen. Verlaag je tempo op zulke momenten of ga gedurende een aantal minuten wandelen.
Bekijk hieronder welke oefeningen je tijdens de Warming Up en de Cooling Down kunt doen, om je spieren voor te bereiden of af te laten koelen en blessures te voorkomen.
Tip 3: Goede hardloopschoenen
Het spreekt voor zich, maar toch attenderen we je graag op een heel belangrijk onderdeel bij hardlopen: goede hardloopschoenen. Hardloopschoenen onderscheiden zich van andere sportieve schoenen door hun schokabsorptie; het vermogen om schokken op te vangen zodat deze niet op de gewrichten van je enkels en knieën terecht komen.
Laat je niet verleiden door sportief ogende sneakers; hoe leuk ze ook zijn, ze bieden je niet de ondersteuning en demping die je nodig hebt!
Ook je loopstijl is van belang bij het aanschaffen van hardloopschoenen. Je wilt dat je hardloopschoenen je voeten ondersteunen, precies daar waar dat nodig is! Op die manier kun je optimaal presteren en zal je minder last van blessures krijgen.
De sportspecialisten van SPORT 2000 helpen je graag bij het vinden van de juiste hardloopschoenen en bieden daarom de Fits You Loopanalyse aan. Met een scan worden je voeten en loopstijl gemeten zodat jij uiteindelijk met de perfecte hardloopschoenen naar huis gaat en vele kilometers kunt genieten van comfortabele hardloopschoenen.
Ook online kun je bij ons de hardloopschoenen vinden die perfect passen bij jouw voeten, loopstijl en training. Bekijk hiervoor het advies van onze online hardloopspecialist en beantwoord zijn vragen in de SPORT 2000 Shoefinder.
.
Tip 4: Hardloopkleding
Niet alleen goede hardloopschoenen maar ook de juiste hardloopkleding zorgt voor een comfortabele loopervaring. Onze zorgvuldig geselecteerde hardloopkleding van topmerken als Nike, adidas en Under Armour bestaan uit zachte stoffen, zweetafvoerende materialen en naadloze modellen zodat je ongestoord kunt hardlopen en je aandacht kunt richten op je hardlooptechniek en je prestaties.
De meeste hardloopkleding is voorzien van handige ritsvakjes of verborgen sleutelvakjes, zodat je zonder problemen je telefoon, sleutels of kleingeld op kunt bergen tijdens het hardlopen. Voor echte gadgetfreaks zijn er heuptassen en telefoonhouders verkrijgbaar en wat te denken van hardloop accessoires die je snelheid, hartslag en afgelegde snelheid bijhouden?
Weerhouden lage temperaturen of donkere avonden je ervan te gaan hardlopen? Helemaal niet nodig. Met de zachte thermokleding van Craft en een warme pet of muts en handschoenen kun je ook prima tijdens de wintermaanden blijven hardlopen. Reflecterende delen op hardloopkleding zorgen ervoor dat je ook wanneer het donker is, goed zichtbaar bent voor mede weggebruikers en andere sportievelingen.
Tip 5: Train met een doel
Een doel bij het hardlopen motiveert je en bovendien houdt het je hardloopsessies leuk en uitdagend. Belangrijk is dat je jezelf een doel stelt dat bij je past.
Je doel kan bijoorbeeld zijn 'binnen tien weken 5 kilometer kunnen hardlopen' of 'meedoen met een hardloopevenement'. Bepaal of het doel haalbaar voor je is om teleurstelling te voorkomen, maar wees niet bang om jezelf uit te dagen.
Wanneer je doel is om aan een hardloopevenement deel te nemen zoals de colorrun, de damloop of zelfs een halve of een hele marathon, kan een trainingsmaatje een extra stok achter de deur zijn. Door samen met anderen te lopen kun je elkaar motiveren op momenten dat de ander het even niet meer ziet zitten en bovendien is het een stuk gezelliger dan alleen. En wanneer je kunt praten en lopen tegelijk, weet je dat je conditie goed is!
Tip 6: Gezonde voeding
Nu je serieus wilt gaan beginnen met hardlopen en misschien zelfs al een doel voor ogen hebt, kan gezonde voeding de volgende stap zijn in je sportieve lifestyle. Door je voedingspatroon aan te passen aan je trainingsschema is de kans groot dat je je snel fitter voelt en je prestaties verbeteren. Wil je meer weten over gezonde voeding of afvallen door hardlopen? Bekijk dan onze pagina over gezonde voeding, waarbij we uitgebreid uitleggen welke voeding past bij duursport en je meer inzicht geven over gezond eten.
Tip 7: Hardlopen tijdens (en na) de vakantie
Vakantie is natuurlijk een welkome onderbreking van de dagelijkse sleur, maar hoe hou je in zo'n periode je hardlooproutine in stand en hoe voorkom je dat je alles wat je hebt opgebouwd weer kwijt bent na twee weken zon, zee en strand?? Bekijk de tips van onze professionals en blijf ook tijdens en na de vakantie in topconditie!
Hardlopen op vakantie