Hardloopadvies

Do's en don'ts bij hardlopen
Do's (want je wèl moet doen)
1. Maak een plan
2. Stel doelen
3. Zorg voor een geschikte outfit
Een goed begin is het halve werk en dat geldt zeker ook voor een sportieve hobby als hardlopen. Zorg niet alleen voor geschikte, zweetafvoerende kleding waarin je goed kunt bewegen, maar ook voor een goede hardloop outfit die afgestemd is op de buitentemperatuur. Het leuke aan hardlopen is dat je het overal en altijd kunt doen, ongeacht het seizoen. Belangrijk daarbij is wel dat je je goed kleedt naar de omstandigheden, zodat je veilig en verantwoord kunt blijven sporten.
Ga je graag 's avonds nog even een rondje hardlopen? Draag dan reflecterende kleding of een speciaal hesje, zodat je onder alle omstandigheden goed zichtbaar bent in het verkeer. En speciaal voor hardlopende dames het volgende advies: draag een Sport BH. Voorkom schade aan je borstweefsel, -spieren of huid en draag tijdens het hardlopen een comfortabele Sport-BH.
4. Draag goede hardloopschoenen
Vanzelfsprekend maar we kunnen het niet vaak genoeg zeggen: ga alleen hardlopen met hardloopschoenen aan je voeten. Alle andere schoenen geven je niet de benodigde demping en grip die nodig zijn en zullen zorgen voor blessures aan enkels, knieën en rug. Zorg bij het kopen van hardloopschoenen dat ze bij jouw voeten en looppatroon passen en de juiste maat en breedte hebben. Heb je geen idee van jouw voetsituatie? Overweeg dan eens een loopanalyse, waarbij onze sportprofessionals precies in kaart brengen hoe jouw voeten bewegen en wat ze nodig hebben.
5. Neem voldoende water mee
Om al dat vocht, dat je verliest met zweten, weer aan te vullen is het belangrijk dat je veel drinkt. Houd je vochtbalans daarom altijd goed op peil met water. Neem altijd een flesje water of bidon mee als je gaat hardlopen en drink ook voor en na het hardlopen voldoende water. Je zult zien dat je je beter zult voelen en zelfs beter presteert wanneer je genoeg drinkt tijdens het sporten. Door het vochtgehalte in in balans te houden kan je lichaam optimaal presteren. Nog niet in het bezit van zo'n handige bidon? Bekijk dan hier ons kleurrijke aanbod met drinkflessen.
5. Maak het jezelf gemakkelijk
Hardlopen, je zult het helemaal zelf moeten doen, maar natuurlijk denken we graag met je mee. Hoe kunnen we jouw hardloopervaring zo comfortabel mogelijk maken? Daar denken onze sportspecialisten en topmerken dagelijks over na. Met onze hardloopaccessoires moet je nog steeds zelf het werk doen, maar kun je tegelijkertijd wel genieten van het comfort dat onze hardloopbeanies, drinkflesgordels, telefoonhoesjes, handschoenen en led-verlichting je bieden. Bekijk ons aanbod en maak het jezelf gemakkelijk.
Don'ts (Wat je vooral níet moet doen)
1. De warming-up overslaan
Een belangrijke tip om blessures te voorkomen: sla nooit de warming-up over. Als je gaat hardlopen terwijl je spieren nog koud zijn, vergroot je de kans op blessures. Zorg dus dat je spieren goed opgewarmd zijn voordat je begint aan je training. Meer weten over warming-up of inspiratie nodig voor warming-up oefeningen? Bekijk onze pagina's over warming-up.
2. De cooling-down overslaan
Na het hardlopen breng je je lichaam langzaam weer tot rust met lichte rek- en strekoefeningen; Hiermee voorkom je niet alleen blessures, ook verminder je de spierpijn de volgende dag! Doe daarom altijd een cooling-down nadat je hardgelopen hebt. Meer weten overcooling-down of inspiratie nodig voor cooling-down oefeningen? Bekijk onze pagina's over cooling-down.
2. Stoppen na de vakantie
Vakantie is natuurlijk een welkome onderbreking van je dagelijkse bezigheden, maar kan ook de reden zijn dat je opgebouwde conditie of regelmatige sportroutine plotseling onderbroken wordt. Laat je niet verrassen door een torenhoge drempel na je vakantie en neem onze tips over hardlopen tijdens en na je vakantie mee!