Tennis advies


Wil je beginnen met tennis of heb je een nieuw tennisracket nodig? SPORT 2000 geeft advies waar je op moet letten bij het kopen van bijvoorbeeld een tennisracket of tennisschoenen. Voor persoonlijk advies kun je terecht in een van onze winkels.

Tennisschoenen kopen
Stabiliteit en bewegingsvrijheid zijn eigenschappen die van belang zijn bij een tennisschoen. Tennisschoenen worden namelijk gemaakt voor de korte en explosieve bewegingen die je op de tennisbaan maakt. Koop daarom niet zomaar sportschoenen, maar specifieke tennisschoenen. Bij SPORT 2000 vind je tennisschoenen die ademend en schokabsorberend zijn en extra steun bieden bij de hiel. Of je nu een professioneel speler bent of een beginner, SPORT 2000 heeft een breed aanbod voor ieder niveau.

Tenniskleding kopen
Zoals bij de meeste sportkleding is het ook bij tenniskleding belangrijk dat het vochtregulerend en ventilerend is. Zo kun jij je focussen op je spel zonder daarbij door bijvoorbeeld zweet of warmte gehinderd te worden. De slanke pasvorm van de kleding volgt de natuurlijke beweging van de speler en verhoogt het comfort. Het materiaal van de tennisshirts, jurkjes, rokjes en shorts zorgen voor goede bewegingsvrijheid en een ademend effect. Zo presteer je optimaal op de tennisbaan!

Tennisracket kopen
Wil je een tennisracket kopen maar weet je niet welk racket het beste bij jou past? Rackets kunnen verschillen in bladgrootte, balanspunt, gewicht en lengte.

Soorten tennisrackets
Je niveau, speltype en lichaamsbouw zijn factoren die bepalen welk type racket goed bij je past. Ook de grootte van de (achter)zwaai, ook wel de swing style genoemd, is van belang. Afhankelijk van de wensen, het niveau en de swing style kan worden bepaald of een allround, power of controle racket het best bij je past. Onderaan de pagina vind je een handig schema waarin je kunt aflezen welk tennisracket geschikt is voor jou.

Allround tennisracket
Het allround (comfort) tennisracket wordt het meest gebruikt. Een comfortabel racket dat ideaal is voor een breed publiek, die hiermee de bal goed kunnen raken, doordat het ideale raakpunt groter is. Allround rackets hebben een midplus of oversized bladformaat en meestal een gewicht rond de 290 gram. Als je een middellange of middelsnelle achterzwaai hebt, dan is de allround racket ideaal.

Power tennisracket
Een power racket is ideaal voor mensen met minder een minder goede techniek of die zich niet makkelijk op de baan verplaatsen. Dit racket is licht en heeft een oversized of super oversized bladformaat. Het ideale raakpunt, de zogenoemde sweetspot, is zeer groot waardoor de bal goed geraakt wordt en er eenvoudig power in de slag gelegd kan worden. Dit racket voelt wat zwaarder aan doordat het balanspunt meer in de top ligt. Het gewicht zit dan ook voornamelijk in de punt van het racket, waardoor je meer power hebt. Dit racket is dan ook ideaal voor mensen met een korte, langzame zwaai waar veel kracht uit moet komen.

Controle tennisracket
Een controle racket past bij je wanneer je speelt met een lange en snelle zwaai. Een controle racket is zwaarder dan 290 gram en het balanspunt ligt dicht tegen de grip aan. Hierdoor voelt het racket minder comfortabel aan, maar heb je wel meer controle over de bal. Het is door het kleinere bladformaat eenvoudiger de bal te controleren en te beheersen. Je kunt de bal nauwkeurig raken, waarbij het ideale raakpunt klein is. Dit racket is dan ook meer geschikt voor een gevorderde of technische tennisser.


Bladgrootte
De bladgrootte van een tennisracket bepaalt voor een groote gedeelte de power, controle en het comfort van een racket. Er zijn verschillende bladformaten die tennisrackets kunnen hebben: midsize, midplus, oversized en super oversized bladen. De grootte van het blad bepaalt ook de sweetspot. Wanneer het blad groter is, wordt de kans dat de bal buiten het ideale raakpunt komt kleiner. Wanneer een bal buiten de sweetspot komt, heb je controleverlies en verliest de bal ook snelheid. Wanneer dit vaak voorkomt, kan het blessures opleveren. Daarom is een groot blad voor beginners ideaal.

Midsize racket: 90-96 inch² of 580-625 cm²
Midplus racket: 97-105 inch²m of 610-677 cm²
Oversized racket: 106-120 inch² of 675-742 cm²
Super-oversized: >116 inch² of >742 cm²tennisracket en ballen

Lengte tennisracket
Een standaard tennisracket heeft een lengte van 68,5 cm. Daarnaast zijn er ook nog de longbody tennisrackets die maximaal 4 cm langer zijn dan een standaard racket. Deze rackets zorgen voor meer power en bereik. De manoevreerbaarheid wordt minder door een longbody racket, terwijl ook de controle enigszins afneemt.

De lengte van tennisrackets voor kinderen is afhankelijk van de lichaamslengte.

100 - 120 cm lichaamslengte: 48 – 56 cm racketlengte
120 -135 cm lichaamslengte: 58 – 63 cm racketlengte
135 -150 cm lichaamslengte: 65 – 68 cm racketlengte

Gewicht tennisracket

Licht
Lichtgewicht rackets zijn makkelijker te hanteren waardoor een snellere balbehandeling mogelijk is. Het racket geeft ook meer slagkracht, maar minder controle en precisie. Bovendien hoeft een speler minder gewicht te dragen, waardoor de arm minder vermoeid zal raken. Het racket heeft een gewicht van 240-270 gram.

Medium
Een tennisracket met een medium gewicht van 270 – 295 gram is geschikt voor een brede groep spelers. En biedt al redelijk veel controle en geeft voldoende power. Bedoeld voor de allround tennissers.

Zwaar
Een wat zwaarder tennisracket met een gewicht van 296 – 340 gram absorbeert de grotere massatrillingen beter dan een licht racket. Een zwaar racket zorgt ook voor vlakkere, hardere en vloeiende slagen en geeft meer controle en balcontact. Vooral geschikt voor gevorderde, technische spelers, die power uit hun slag kunnen halen in plaats van uit het racket.

Balanspunt
De gewichtsverdeling, oftewel het balanspunt van een tennisracket, verschilt per frame. De technische eigenschappen van een racket bestaan behalve de stijfheid en de bladgrootte ook uit het balanspunt van het racket. Het balanspunt kan in de top, in het midden of richting het handvat van het racket liggen.

Topweight
Als het balanspunt van een tennisracket in de top ligt, dan zorgt dat voor meer power. Topzware racket zijn ideaal voor het genereren van veel power.
Even-balanced: Ligt het balanspunt in het midden van het racket, dan biedt het frame meer meer controle. Even-balanced racket zijn heel allround en geschikt voor een breed publiek.
Handleweight: Wanneer het balanspunt richting het handvat ligt, dan creëert het racket ook meer controle, maar is het racket ook wendbaarder. De handleweight rackets zijn gemaakt voor gevorderde spelers die van zichzelf uit al genoeg power in hun slagen kunnen leggen.

Grip
De gripmaat is voor iedere tennisser van belang, want een grip die voor jou te groot is speelt niet fijn en kan vermoeidheid of blessures veroorzaken. Je kunt nagaan of de gripmaat goed is door het racket vast te houden en tussen je vingertoppen en handpalm een vinger te plaatsen. Hiertussen moet nog een wijsvinger passen. De gripmaten worden aangeduid als L0 t/m L5, waarvan L0 de kleinste maat is.

Snaren
De bespanning van een tennisracket bepaalt voor een groot gedeelte hoe comfortabel het racket aanvoelt. Door middel van het type snaar en het gewicht van de bespanning kunnen namelijk de speeleigenschappen worden beïnvloed. Hierbij moet je ook rekening gehouden worden met de dikte van de snaar en het snarenpatroon.

Dikte van snaren
De dikte van snaren wordt in mm aangegeven. Een dikkere snaar van > 1.33 mm gaat vaak langer mee, maar biedt minder power. Een dunnere biedt meer power, maar biedt minder duurzaamheid.

Gewicht bespanning
Een racket met een laag aantal kilo's (20-26 kg) geeft meer comfort, terwijl een wat hogere spanning (26-30 kg) meer controle geeft. Bij lagere spanning ontstaat er een zogenaamd trampoline-effect, waardoor de bal meer wordt gelanceerd. Een wat harder en strakker bespannen racket voelt stijver aan omdat er minder trampoline-effect optreedt.

Snarenpatronen
Rackets zijn uitgevoerd met verschillende snarenpatronen. Hoe meer snaren een racket heeft, hoe kleiner de mazen zijn. De regel die geldt is, dat hoe groter de mazen, hoe meer power er ervaren wordt. Hoe kleiner de mazen, hoe groter het comfort en controlegevoel. Dit heeft te maken met het balcontact. Bij grotere mazen treedt er minder balcontact op en wordt de bal meer gelanceerd.
De snarenpatronen zijn in lengte x breedte:
18 x 19
18 x 20
16 x 18
16 x 19
16 x 20

Soort snaren
Darmsnaren
Deze zijn gemaakt van de darmen van runderen. De snaren zorgen voor een betere controle, een betere veerkracht en vooral een betere trillingsdemping. Nadeel van de darmsnaren is de korte levensduur en de prijs. Om die redenen wordt dit type snaar nauwelijks nog gebruikt.

Synthetische snaren
Hebben een langere levensduur dan darmsnaren en zijn ongevoelig voor vocht. Synthetische snaren proberen de voordelen van darmsnaren zo goed mogelijk te benaderen, maar voelen anders aan dan darmsnaren. Synthetische snaren kunnen gemaakt zijn van nylon, polyester, kevlar of een combinatie van die materialen (hybride). De snaren, opgebouwd uit meerdere lagen, zijn flexibel en voelen erg comfortabel.

Polyester snaren
Deze snaren zijn vervaardigd uit zeer sterk materiaal die een lange levensduur hebben. Polyester snaren bevatten een zeer eenvoudige structuur. Ze bestaan namelijk uit één enkele polyester snaar met daaromheen een dunne coating. Deze opbouw wordt ook wel 'monofilament' genoemd. Regel bij deze snaren is dat hoe dunner de doorsnede van de snaar is, des te elastischer deze is. Dit type snaar is ideaal voor tennissers die hun bespanning snel door slaan.

Bekijk tenniscollectie