Naar boven

Hockey advies

Hockey

Hockey is een populaire sport in ons land. Spreekt de combinatie van gezelligheid, competitie en intensief sporten jou ook aan en wil je binnenkort beginnen met hockeyen? Of is jouw hockeyuitrusting aan vervanging toe? Lees hier waar je op moet letten bij het aanschaffen van hockeyschoenen, kleding, accessoires en hockeysticks. Kom voor persoonlijk hockey advies en hulp bij het vinden van de juiste benodigdheden langs in de winkel, waar we je graag verder helpen.

Hockeyschoenen
Tijdens het hockeyen loop je veel en wissel je korte sprintjes af met plotseling stoppen, draaien, wenden en keren. Je voeten, enkels en kniegewrichten worden dan ook behoorlijk belast. Met goede hockeyschoenen van sportmerken als ASICS en adidas voorkom je blessures en ben je bovendien sneller en wendbaarder op het hockeyveld. Maar waar moet je eigenlijk op letten bij het kopen van de juiste hockeyschoenen? Het is natuurlijk van essentieel belang dat de schoenen comfortabel zitten, maar daarnaast is het belangrijk dat de schoenen passen bij jouw voettype en bij het veld waarop je speelt.

Pasvorm
Goed passende hockeyschoenen versoepelen je bewegingen, hebben een schokdempende werking en bieden steun, stabiliteit en grip. Maar wat voor de ene hockeyer een ideale hockeyschoen is, kan voor een ander volkomen ongeschikt zijn. Neem daarom de tijd om verschillende hockeyschoenen te passen en laat je goed adviseren. Het is zeer belangrijk dat je hockeyschoenen de juiste maat en pasvorm hebben. Je hockeyschoenen mogen niet te ruim zitten; je voet kan dan gaan schuiven in de schoen, wat blaren en blessures kan veroorzaken en de stabiliteit van de schoenen aanzienlijk vermindert. Zowel in de lengte als in de breedte moet de schoen goed aansluiten op je voet. De schoenen mogen echter niet knellen en je moet je tenen vrij kunnen bewegen. Tip: draag tijdens het passen je hockeykousen. Zeker als je net begint met hockey kan advies over de juiste schoenen erg belangrijk zijn; schroom dus niet het winkelpersoneel om hulp te vragen!

Zoolkeuze: zandveld of waterveld?
Welke hockeyschoenen het beste bij jou passen, is afhankelijk van het veldtype waarop je speelt. Nagenoeg alle Nederlandse hockeyclubs beschikken tegenwoordig over velden van kunstgras. Er wordt veel gehockeyd op zandingestrooide kunstgrasvelden, maar daarnaast laten steeds meer clubs complexere semi-watervelden en watervelden aanleggen om optimale speelcondities te creëren. De zolen van hockeyschoenen zijn uitgerust met kleine noppen voor extra grip. Er zijn noppenzolen die geschikt zijn voor zowel zand- als watervelden, maar dit is niet altijd het geval. Bedenk daarom voordat je hockeyschoenen aanschaft op welk type veld je voornamelijk gaat spelen, en stem je keuze daar op af.

Hockeykleding
Met soepele, ventilerende hockeykleding geniet je meer van het spel én presteer je beter. Hockeykleding wordt gemaakt van speciale materialen, die goed ademen en transpiratievocht snel afvoeren. Zo blijft je huid droog en je lichaam op temperatuur. Tijdens het hockeyen beweeg je veel; het is dan ook belangrijk dat je voldoende bewegingsvrijheid hebt en geen hinder ondervindt van je kleding. Met de juiste hockeyoutfit vlieg je over het veld zonder belemmerd te worden door loshangende of knellende kleding. Belangrijk hockey advies voor dames: draag altijd een sportbeha. Tijdens het sporten bewegen je borsten veel, wat niet alleen onaangenaam kan zijn, maar ook je borstweefsel kan beschadigen. Daarom geldt zeker voor high-impact sporten als hockey het advies om een goed passende sportbeha te dragen die voldoende steun biedt.

Hockeyaccessoires
Hockey is een contactsport; hockeyers botsen, vallen en krijgen wel eens een stick of een bal tegen zich aan. Je hockeyuitrusting is dan ook niet compleet zonder beschermende accessoires als scheenbeschermers, bitjes en hockeyhandschoenen. Het dragen van scheenbeschermers is tijdens competitiewedstrijden verplicht, maar ook tijdens trainingen en onofficiële partijtjes dien je jezelf goed te beschermen tegen ongelukken. In het assortiment van SPORT 2000 vind je een ruime keuze aan accessoires ter bescherming van je schenen, gebit en handen.

Hockeysticks
Wil jij binnenkort beginnen met hockey en heb je advies over de juiste hockeystick nodig? Of is jouw oude hockeystick na jaren trouwe dienst eens aan vervanging toe? Als je een hockeystick gaat kopen, zul je merken dat het aanbod groot is. Je kunt bij het uitkiezen van een hockeystick op een aantal zaken letten, maar welke hockeystick het beste bij jou past blijft grotendeels een kwestie van persoonlijke voorkeur. Kom daarom langs in de winkel voor deskundig hockey advies en begeleiding bij jouw persoonlijke stickkeuze. Lees hier alvast welke eigenschappen hockeysticks hebben en waar de verschillen tussen verschillende typen en modellen liggen.


Soorten hockeysticks: soepel, stug of allround?
Hockeysticks zijn grofweg onder te verdelen in drie categorieën op basis van stijfheid: soepel, stug en allround. Keeperssticks vormen een vierde categorie. De stijfheid van een hockeystick is afhankelijk van de kunststofmaterialen die in de stick verwerkt zijn; glasvezel geeft de stick zijn buigzaamheid en flexibiliteit, en carbonvezel maakt de stick stijf en slagkrachtig.

Soepele sticks zijn buigzaam, omdat de sticks relatief weinig carbon en veel glasvezel bevatten. Door de buigzaamheid en flexibiliteit van soepele sticks ketst de bal minder van je stick af, waardoor je meer balcontrole hebt. Het nadeel van buigzame sticks is dat ze minder slagkracht bieden. Ervaren hockeyers kunnen de verminderde slagkracht van hun stick echter goed ondervangen met hun technische skills en kiezen daarom vaak voor soepele sticks met optimale controle. Ook voor junioren is de soepele stick erg geschikt om slagtechnieken te leren en balgevoel te ontwikkelen.

Stugge sticks bevatten veel carbon, waardoor ze minder buigzaam zijn. Je hebt met een stugge stick minder balcontrole, maar je kunt er harder mee slaan. Vooral voor hockeyers die veel passes geven is optimale balsnelheid erg belangrijk; zij kiezen dan ook vaak voor een stugge stick.

Allround sticks bevatten een evenwichtige verhouding van carbon en glasvezel, waardoor deze hockeysticks zowel balcontrole als slagkracht bieden.

Keepers spelen met een speciale keepersstick. Keeperssticks zijn lichter en dunner dan veldsticks en hebben een speciale krul met een groot stopvlak. Voor veldspelers zijn deze sticks daarom niet geschikt.

Kromming
Hockeysticks hebben altijd een lichte kromming naar binnen. De grootte van deze kromming verschilt echter per hockeystick. De kromming - ook wel bending genoemd - wordt uitgedrukt in millimeters. De grootte van de bending ligt over het algemeen tussen de 16 en 25 millimeter, waarbij geldt dat sticks met een grotere kromming meer snelheid genereren bij een sleeppush. Technische spelers die vaak een sleeppush hanteren of technieken als scoopen gebruiken, geven daarom de voorkeur aan een hockeystick met maximale kromming. Voor beginnende hockeyers zijn sticks met een lichte kromming geschikt, omdat deze sticks iets meer slagkracht bieden.

Krul
Het gebogen gedeelte onderaan de steel van de hockeystick wordt de krul of haak genoemd. Deze krul kan verschillende vormen hebben, die worden aangeduid met de termen shorti, midi, maxi en hook.

Shorti is een veelgebruikte krul vanwege de combinatie van controle en snelle stickhandling die shorti sticks bieden.

Midi
sticks hebben een iets langere haak, wat het aannemen van de bal vergemakkelijkt. Met een langere krul is snelle handling echter moeilijker, waardoor deze sticks vooral geschikt zijn voor ervaren hockeyers die veel techniek en controle hebben.

Maxi sticks hebben een nog langere haak dan midi sticks. Ook maxi sticks zijn daarom vooral geschikt voor ervaren spelers die veel controle hebben. Hockeysticks met een maxi krul lenen zich uitstekend voor soepele balaannames. Bovendien bevindt zich meer gewicht in de krul van maxi sticks, wat de slagkracht ten goede komt.

Hook sticks hebben een J-vormige haak met een groot oppervlak. Deze sticks zijn ideaal voor verdedigende spelers, maar minder geschikt om snelle bewegingen mee te maken.

Lengte
Hoe lang je hockeystick moet zijn, hangt af van jouw lichaamslengte. Het is erg belangrijk dat je hockeystick een passende lengte heeft; te lange hockeysticks verminderen je techniek en balcontrole, en een te korte stick is nadelig voor je slagkracht en lichaamshouding. Tip: de stick mag niet boven je navel uitkomen als je volledig rechtop staat. Reikt de stick tot nét iets onder je navel? Dan heeft de stick de juiste lengte.

Gewicht
Hockeysticks verschillen in gewicht. Over het algemeen geldt dat lichte hockeysticks makkelijker te hanteren zijn en daarom optimale handling en wendbaarheid bieden, terwijl zwaardere hockeysticks meer power geven. Tegenwoordig gebruiken fabrikanten veel nieuwe technologieën en kunststofmaterialen om hockeysticks te produceren die licht én krachtig zijn. De keuze voor een lichtere of zwaardere stick is afhankelijk van je positie in het veld en - grotendeels - van je persoonlijke voorkeur.

Materiaal
Tot enkele decennia geleden werden sticks van hout gemaakt. Tegenwoordig worden houten sticks verstevigd met kunststofmaterialen, of zijn de sticks zelfs volledig uit kunststof vervaardigd. Deze zogenaamde 'full composite' hockeysticks worden door de moderne hockeyer het meest gebruikt. Er worden verschillende soorten kunststofmaterialen gebruikt, die elk over unieke eigenschappen beschikken. Verschillende verhoudingen van bijvoorbeeld carbon en glasfiber resulteren in verschillende soorten sticks; sticks met een hoog carbonpercentage zijn stijf en onbuigzaam, terwijl sticks met een hoog glasvezelpercentage soepel en flexibel zijn. Welk materiaal het beste bij jou past, is afhankelijk van je positie in het veld, je niveau en je persoonlijke voorkeur. Kom voor persoonlijk hockey advies en tips over de juiste hockeystick langs in de winkel. Daar geeft ons deskundige winkelpersoneel graag antwoord op al je vragen over hockey en advies over de uitrusting die bij jou past.


Bekijk onze hockeycollectie