Warming-Up

Waarom warming-up?

Hoe begin jij je training? Als het goed is een warming-up. Het woord zegt het al; je spieren moeten worden opgewarmd, zodat je lichaam voorbereid wordt op de aankomende fysieke inspanning. Spieren worden door een warming-up beter doorbloed, waarmee je vervelende blessures voorkomt. Daarnaast bereid je ook je hoofd voor op de aankomende training. Je focust ligt alvast op je bewegingen waardoor je beter zal presteren. Ook neemt de inhoud van de hartspier toe, wordende luchtwegen wijder en passen de hersens zich aan. Kortom, een goed begin is het halve werk. Begin je training met een warming-up en je lichaam zal tot grote prestaties in staat zijn.

 


Warming-up oefeningen

Begin met een algemene warming-up, waarbij je ongeveer tien minuten op een rustig tempo loopt en lichte bewegingen met armen en benen maakt.

Doe vervolgens een aantal rekoefeningen:
- Begin met het licht rekken van been- en armspieren.
- Na 10 tot 15 seconden bouw je de spanning op door de rekoefening iets toe te nemen.
- Na nog 10 tot 15 seconden maak je verende bewegingen op het ritme van je ademhaling.

Tot slot doe je gedurende een korte tijd een aantal actieve oefeningen in een hoger tempo zoals dribbelen, huppelen, knieheffen, armzwaaien, tenen aantikken, of romp draaien.
Voor meer uitleg en leuke voorbeelden verwijzen we je naar de pagina met oefeningen.

Oefeningen

 

 
Cooling-down

Lekker opgewarmd? Dan ben je klaar om aan je training te beginnen. Vergeet niet om je training af te sluiten met een cooling-down. Meer weten over Cooling-down? Bekijk hier onze tips&tricks.

Cooling-down