Hardlopen tijdens en na de vakantie

 

De motivatie om te gaan hardlopen tijdens de vakantie is soms ver te zoeken. Toch is het fijn als je conditie niet tot het nulpunt is gedaald bij terugkomst. Er zijn tal van manieren de juiste motivatie te vinden, fit te blijven en ervoor te zorgen dat het verval (o.a. conditie en flexibiliteit) tijdens de vakantie niet al te groot is. Wat kun je doen om in vorm te blijven? Maar ook belangrijk, hoe pak je het trainen na de vakantie weer (blessurevrij) op?

 
Ontdekkingsreis
Sporten in het buitenland is een avontuur, een goede manier om de omgeving te exploren. Je zit vaak in een onbekende omgeving daarom is ons advies op zoek te gaan naar een geschikte route zodat je niet tijdens de eerste de beste loop meteen verdwaalt.
Tijdens het lopen heb je meer dan genoeg mogelijkheden bijzondere plekken te ontdekken waar je anders niet zo snel zou komen. Er zijn verschillende apps zoals Runkeeper of Runtastic die je helpen bij het vinden van mooie en geschikte routes. Vaak kan het personeel van de camping of het hotel je ook hierbij op weg helpen.

Running crews
Vind je het toch wel spannend om alleen de omgeving te verkennen? Vooral de grotere Europese steden hebben hardloopgroepen waarbij je je vaak gratis kunt aansluiten. Zoek op internet naar ‘running crew’ en jouw ‘crew’ is snel gevonden. Zo ontmoet je meteen andere mensen tijdens je vakantie, en je komt geheid op plekken die je zelf nooit gevonden zou hebben.

Hitteplan
De meeste vakantiegangers vertrekken naar warme vakantieoorden. Uiteraard is het verstandig goed om te gaan met de warmte daar. De ene hardloper kan beter tegen de hitte dan de andere, maar voor ieder zijn de volgende zaken zeker aan te bevelen. Over het algemeen is het raadzaam de vroegere uurtjes te pakken voor een duurloopje, dit vanwege de lagere temperatuur en verminderde intensiteit van de zon. Bijkomend voordeel is dat je rest van de dag genoeg tijd over hebt voor andere geplande activiteiten met bijvoorbeeld het gezin. Neem ook een variatie aan kleding mee, zodat er in elk geval iets tussen zit dat aansluit bij de temperaturen op je vakantieadres. Soms kan het in de ochtend behoorlijk koud zijn en overdag enorm heet. En belangrijk: neem vooral ook water mee voor onderweg.

 In beweging blijven
Belangrijk om te realiseren is dat niets moet! Hardlopen is leuk en moet leuk blijven. Het is vakantie en daarom is het helemaal niet erg om een stapje terug te doen. Rust is ook training, zeggen ze wel eens. Ga liever drie keer in de week een kwartier tot een half uur hardlopen, en probeer daarbij op je techniek te letten, dan één keer in de week een lange intensieve duurloop. Een mooie wandeling of fietstocht is natuurlijk ook een prima manier om te bewegen en in vorm te blijven.

Trainen na de vakantie
Bij terugkomst is het hoofd weer leeg en het lichaam vol met energie. Veel vakantiegangers zitten dan ook vol goede voornemens en willen weer aan de bak gaan met hun hardloopschema. Maar waak voor dit moment, want dit is de periode dat veel hardlopers te veel vergen van hun lichaam en blessures liggen dan op de loer. Waar moet je op letten?

Inhaalslag
Loop niet te hard van stapel. Veel hardlopers zullen, doordat ze op de vakantie toch iets minder hebben getraind, het gevoel hebben een inhaalslag te moeten maken. Had je al een goede conditie voordat je op vakantie ging, dan zal je snel genoeg weer op je oude niveau zitten. Begin met een goede warming-up en start met een kortere duurloop. Let daarbij ook op je tempo en ren niet meteen te snel. Doseer je afstanden en snelheden. Zorg dat je je lichaam niet meteen overbelast, dan zullen blessures wegblijven.

Stel een doel
Een mooie motivatie is jezelf een doel te stellen. Schrijf je bijvoorbeeld in voor een hardloopevenement. Je kunt dan naar iets toewerken en je hebt een stok achter de deur om de voordeur uit te stappen. En andere manier om je motivatie hoog te houden is door variatie in je trainingen te zoeken. Loop niet alsmaar dezelfde ronde. Want ook in je eigen nabije omgeving is nog genoeg te ontdekken! 

Running gear
Goede hardloopschoenen staan aan de basis van je outfit. De frisse start na de vakantie kan een mooi moment zijn om een analyse te laten doen welke schoen het beste bij je past. De juiste demping en ondersteuning zijn heel belangrijk om blessurevrij te kunnen hardlopen.
De outfit is natuurlijk compleet als je er een mooi shirt of broekje bij hebt. Wie er goed uitziet, voelt zich ook goed! Vooral technische, functionele kleding dat goed absorbeert, isoleert of beschermt, is fijn voor het sporten. In Nederland kan het natuurlijk ook weer een stukje kouder zijn, dan biedt een goede hardloop tight of loopjack uitkomst.

Plezier
De allerbeste motivatie om te blijven hardlopen is plezier. Iedere hardloper vindt op zijn eigen manier plezier in het rennen. Zorg dat je dat niet kwijtraakt. Zoek een loopmaatje of loopgroep als alleen lopen je zwaar valt. Met de juiste running gear ben je gekleed op elke situatie in het binnen- of buitenland. Speel een motiverende muziek playlist af tijdens het lopen. Bijvoorbeeld onze eigen SPORT 2000 Spotify playlist, voor de juiste beat onder het rennen. Ga op ontdekkingstocht tijdens het hardlopen en geniet van de dingen om je heen!