Adviespagina Hockeysticks

 
advies hockeysticks
Een nieuwe hockeystick

Wil jij binnenkort beginnen met hockey en heb je advies over de juiste hockeystick nodig? Of is jouw oude hockeystick na jaren trouwe dienst hoognodig aan vervanging toe?
Als je een hockeystick gaat kopen, zul je merken dat het aanbod groot is. Je kunt bij het uitkiezen van een hockeystick op een aantal zaken letten, maar welke hockeystick het beste bij jou past blijft grotendeels een kwestie van persoonlijke voorkeur. Kom daarom langs in de winkel voor deskundig hockey advies en begeleiding bij jouw persoonlijke stickkeuze. Lees hier alvast welke eigenschappen hockeysticks hebben en waar de verschillen tussen verschillende typen en modellen liggen.

Welke hockeystick kies je?

Er zijn een aantal zaken waar je goed op moet letten bij het kiezen van een stick. Dit zijn onder meer:

- Je positie in het veld
- De stijfheid van de stick
- Het gewicht van de stick
- De maat van de stick
- De kromming van de stick

Soorten hockeysticks: soepel, stug of allround?
Hockeysticks zijn grofweg onder te verdelen in drie categorieën op basis van stijfheid: soepel, stug en allround. Keeperssticks vormen een vierde categorie. De stijfheid van een hockeystick is afhankelijk van de kunststofmaterialen die in de stick verwerkt zijn; glasvezel geeft de stick zijn buigzaamheid en flexibiliteit, en carbonvezel maakt de stick stijf en slagkrachtig.

Soepele hockeysticks
Soepele sticks zijn buigzaam, omdat de sticks relatief weinig carbon en veel glasvezel bevatten. Door de buigzaamheid en flexibiliteit van soepele sticks ketst de bal minder van je stick af, waardoor je meer balcontrole hebt. Het nadeel van buigzame sticks is dat ze minder slagkracht bieden. Ervaren hockeyers kunnen de verminderde slagkracht van hun stick echter goed ondervangen met hun technische skills en kiezen daarom vaak voor soepele sticks met optimale controle. Ook voor junioren is de soepele stick erg geschikt om slagtechnieken te leren en balgevoel te ontwikkelen.

Stugge hockeysticks
Stugge sticks bevatten veel carbon, waardoor ze minder buigzaam zijn. Je hebt met een stugge stick minder balcontrole, maar je kunt er harder mee slaan. Vooral voor hockeyers die veel passes geven is optimale balsnelheid erg belangrijk; zij kiezen dan ook vaak voor een stugge stick.

Allround hockeysticks
Allround sticks bevatten een evenwichtige verhouding van carbon en glasvezel, waardoor deze hockeysticks zowel balcontrole als slagkracht bieden.

Keeperssticks
Keepers spelen met een speciale keepersstick. Keeperssticks zijn lichter en dunner dan veldsticks en hebben een speciale krul met een groot stopvlak. Voor veldspelers zijn deze sticks daarom niet geschikt.

Kromming
Hockeysticks hebben altijd een lichte kromming naar binnen. De grootte van deze kromming verschilt echter per hockeystick. De kromming - ook wel bending genoemd - wordt uitgedrukt in millimeters. De grootte van de bending ligt over het algemeen tussen de 16 en 25 millimeter, waarbij geldt dat sticks met een grotere kromming meer snelheid genereren bij een sleeppush. Technische spelers die vaak een sleeppush hanteren of technieken als scoopen gebruiken, geven daarom de voorkeur aan een hockeystick met maximale kromming. Voor beginnende hockeyers zijn sticks met een lichte kromming geschikt, omdat deze sticks iets meer slagkracht bieden. 

De kromming van de stick wordt onderverdeeld in vier categorieën: center bow, mid bow, low bow en extreme bow. De center bow is een goede hockeystick om mee te beginnen, de mid bow is voor allround hockeyers, de low bow voor aanvallers en de extreme bow voor mensen die veel dribbelen en hoge ballen geven. Om te bepalen welke maat voor jou geschikt is, heeft SPORT 2000 een handige vuistregel voor je. De stick moet tot onder je knie komen wanneer je hem onder je oksel klemt. Komt hij boven je knie, dan is een grotere maat beter.

Krul
Het gebogen gedeelte onderaan de steel van de hockeystick wordt de krul of haak genoemd. Deze krul kan verschillende vormen hebben, die worden aangeduid met de termen shorti, midi, maxi en hook.

Shorti 
Deze veelgebruikte krul is populair vanwege de combinatie van controle en snelle stickhandling die shorti sticks bieden.

Midi 
Deze sticks hebben een iets langere haak, wat het aannemen van de bal vergemakkelijkt. Met een langere krul is snelle handling echter moeilijker, waardoor deze sticks vooral geschikt zijn voor ervaren hockeyers die veel techniek en controle hebben.

Maxi 
Maxi sticks hebben een nog langere haak dan midi sticks. Ook maxi sticks zijn daarom vooral geschikt voor ervaren spelers die veel controle hebben. Hockeysticks met een maxi krul lenen zich uitstekend voor soepele balaannames. Bovendien bevindt zich meer gewicht in de krul van maxi sticks, wat de slagkracht ten goede komt.

Hook 
Hook sticks hebben een J-vormige haak met een groot oppervlak. Deze sticks zijn ideaal voor verdedigende spelers, maar minder geschikt om snelle bewegingen mee te maken.

Lengte
Hoe lang je hockeystick moet zijn, hangt af van jouw lichaamslengte. Het is erg belangrijk dat je hockeystick een passende lengte heeft; te lange hockeysticks verminderen je techniek en balcontrole, en een te korte stick is nadelig voor je slagkracht en lichaamshouding. Tip: de stick mag niet boven je navel uitkomen als je volledig rechtop staat. Reikt de stick tot nét iets onder je navel? Dan heeft de stick de juiste lengte.

Gewicht
Hockeysticks verschillen in gewicht. Over het algemeen geldt dat lichte hockeysticks makkelijker te hanteren zijn en daarom optimale handling en wendbaarheid bieden, terwijl zwaardere hockeysticks meer power geven. Tegenwoordig gebruiken fabrikanten veel nieuwe technologieën en kunststofmaterialen om hockeysticks te produceren die licht én krachtig zijn. De keuze voor een lichtere of zwaardere stick is afhankelijk van je positie in het veld en - grotendeels - van je persoonlijke voorkeur. 

Materiaal
Tot enkele decennia geleden werden sticks van hout gemaakt. Tegenwoordig worden houten sticks verstevigd met kunststofmaterialen, of zijn de sticks zelfs volledig uit kunststof vervaardigd. Deze zogenaamde 'full composite' hockeysticks worden door de moderne hockeyer het meest gebruikt. Er worden verschillende soorten kunststofmaterialen gebruikt, die elk over unieke eigenschappen beschikken. Verschillende verhoudingen van bijvoorbeeld carbon en glasfiber resulteren in verschillende soorten sticks; sticks met een hoog carbonpercentage zijn stijf en onbuigzaam, terwijl sticks met een hoog glasvezelpercentage soepel en flexibel zijn. Welk materiaal het beste bij jou past, is afhankelijk van je positie in het veld, je niveau en je persoonlijke voorkeur. Kom voor persoonlijk hockey advies en tips over de juiste hockeystick langs in de winkel. Daar geeft ons deskundige winkelpersoneel graag antwoord op al je vragen over hockey en advies over de uitrusting die bij jou past.


Ons aanbod
Nu je jouw maat weet, kun je een van onze hockeysticks uitzoeken. Wij bieden tientallen sticks aan van bekende merken zoals adidas en Brabo. Er zijn hockeysticks voor zowel kinderen als volwassenen en voor indoor en outdoor. Voorkom teleurstellingen en lees je goed in voor je een definitieve keuze maakt.

Naar veldhockeysticks