Adviespagina Fitnessschoenen

Zo kies je voor de juiste fitnessschoenen


Goede fitnessschoenen zitten comfortabel en bieden je voeten, enkels maar ook knieën voldoende steun en stabiliteit tijdens het sporten. Bij de meeste oefeningen belast je niet alleen je spieren, maar ook je pezen en je gewrichten. Draag daarom geen gewone gympen of casual sneakers tijdens het fitnessen, maar altijd speciale fitnessschoenen met goede dempende eigenschappen.

Welk type fitnessschoenen het beste bij jou past, hangt af van jouw persoonlijke fitnessroutine en de specifieke activiteiten waaraan je deelneemt.
We maken onderscheid tussen cardio- en krachtoefeningen, fietsactiviteiten en high-intensity fitnessactiviteiten zoals danslessen of sportlessen in groepsverband.

Cardio- en Krachtoefeningen

Als je alleen cardio- en krachtoefeningen doet, volstaat eigenlijk iedere fitnessschoen die zorgt voor voldoende demping en stabiliteit. Natuurlijk is het ook van groot belang dat de schoenen lekker zitten, goed aansluiten op je voeten en de juiste maat hebben. Ben je vaak op de fiets te vinden of doe je geregeld mee aan de zumba- of aerobicsles? Besteed bij het kopen van fitnessschoenen dan ook aandacht aan andere belangrijke eigenschappen van de schoen, zoals de hoogte voor steun rond de enkels of het gemak waarmee je ze aan- en uittrekt.

Fietsen en Spinning

Tijdens het fietsen of spinnen kun je het beste schoenen met harde zolen dragen, zodat je meer kracht op de fietspedalen kunt zetten. Daarnaast is het belangrijk dat de schoenen goed ventileren, omdat je lichaamstemperatuur tijdens spinninglessen snel stijgt. Voor een optimale aansluiting met je voeten zijn fietsschoenen vaak voorzien van gespen of klittenband. Je kunt bovendien kiezen voor schoenen die zijn uitgerust met een speciaal kliksysteem, waardoor je ze tijdens het fietsen kunt vastklikken aan de pedalen. Zo heb je meer grip op de pedalen, kun je beter presteren en voorkom je de kans op blessures.

Groepslessen

Groepslessen worden meestal gegeven in een zaal met een harde, houten vloer. Fitnessschoenen met geribbelde zolen bieden extra grip als je beweegt op een harde ondergrond. Tijdens danslessen en andere high-impact groepslessen worden bovendien je voeten, enkels en knieën extra belast. Zorg daarom voor schoenen die voldoende dempen, maar ook laterale -zijwaartse- bewegingen goed op kunnen vangen. Benieuwd wat je verder aan moet trekken tijdens een groepsles? Bekijk onze kledingtips op de adviespagina groepslessen.

Persoonlijk advies

Twijfel je nog welke schoenen geschikt zijn voor de lessen die jij volgt? Voor persoonlijk fitnessadvies en suggesties omtrent de juiste schoenen voor jouw specifieke fitnessactiviteiten kun je altijd langskomen in een van de SPORT 2000 filialen. Onze sportspecialisten adviseren je graag.

Naar fitnessschoenen