Naar boven

Adviespagina Fitness
Do's en don'ts

Fitnessfanatiekelingen kennen de do's en don'ts van de fitnesssport, beschikken over de juiste fitnessgear en weten hoe ze blessures moeten voorkomen. Maar als je net begint met fitnessen kan het lastig zijn om de kleding en schoenen te vinden die zich lenen voor de veelzijdigheid aan oefeningen die je in de sportschool kunt doen. Om blessures te voorkomen, is het allereerst van groot belang dat je schoenen draagt die goede dempende eigenschappen hebben en je voldoende ondersteunen bij het maken van draaiende bewegingen. Heb je last van zwakke enkels of knieën? Draag dan uit voorzorg een brace voor extra steun. Zorg er bovendien voor dat je schoenen niet te krap zijn bij de tenen, want tijdens het sporten zetten je voeten een beetje uit door de warmte. Welk type fitnessschoenen je het beste kunt kiezen, is daarnaast afhankelijk van jouw persoonlijke fitnessroutine. Lees daarover meer op de adviespagina fitnessschoenen, of kom langs in een van de SPORT 2000 winkels voor persoonlijk fitness advies en onze experts vertellen je er graag alles over.

Een andere belangrijke tip om blessures te voorkomen: sla nooit de warming-up en de cooling-down over. Als je direct met koude spieren begint met sporten vergroot je de kans op blessures. Zorg dus dat je spieren goed opgewarmd zijn voordat je begint met trainen. Na het sporten breng je je lichaam langzaam weer tot rust met lichte rek- en strekoefeningen; zo voorkom je spierpijn en blessures. Daarnaast is het erg belangrijk om voldoende te drinken voor, tijdens en na het fitnessen. Tijdens het sporten verliest je lichaam veel vocht. Houd je vochtbalans daarom altijd goed op peil met water of sportdrank. In de sportschool is altijd deskundig personeel aanwezig waar je terecht kunt voor tips over veiligheid en fitness of advies over de juiste manier van trainen. Ook als je onverhoopt toch last hebt van blessures, kunnen sporttrainers je adviseren welke oefeningen je beter wel en niet kunt doen.

Draag de juiste fitnesskleding

Als je gaat beginnen met sporten in de sportschool is een leuke sportoutfit natuurlijk een must. Sportkleding dient tegenwoordig allang niet meer alleen functioneel te zijn; trendy sportmerken als Björn Borg, Nike, adidas en Under Armour besteden in toenemende mate aandacht aan mode en trends en voeren deze één op één door in hun collecties. Superleuk natuurlijk, maar als het om schoenen en kleding gaat, luidt het fitness advies van onze experts dat je sportuitrusting toch in de eerste plaats comfortabel, ademend en sneldrogend moet zijn. Let daar als eerste op bij aankoop van nieuwe sportkleding en daarna pas op de kleur of het design. Dan ga je nooit de mist in en heb je gegarandeerd nog lang plezier van je aankoop!

Functionele fitnesskleding is gemaakt van materialen die transpiratievocht snel afvoeren en zo de huid droog en comfortabel houden. In de sportschool is het vaak warm, waardoor het belangrijk is dat je kleding goed ventileert. Ook bewegingsvrijheid dient een belangrijk aandachtspunt te zijn bij het kiezen van je fitnessoutfit; elastische materialen die goed aansluiten op je lichaam voorkomen dat je hinder ondervindt van je kleding tijdens het bewegen. (Bijna) naadloze kleding voorkomt dat je huid geirriteerd raakt en zorgt ervoor dat je comfortabel kunt sporten.
Belangrijk fitness advies voor sportende dames is bovendien om altijd een sportbeha te dragen tijdens het sporten. Dat is niet alleen comfortabel, maar zo bescherm je ook je borstweefsel en voorkom je overbelasting van je nek en rug. Op onze adviespagina over Sport bh's lees je hierover meer.Bekijk onze Fitness Collectie